Η καθαρή πολιτική εικόνα για τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά και η άμεση προκήρυξη εκλογών, λειτούργησαν ως καταλύτης στην υπεραπόδοση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Ο φετινός Μάιος κλείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

του Λουκά Β. Παπαϊωάννου, Οικονομολόγου/Corporate Advisor, Msc Banking & Finance

Παρά τις ανησυχίες στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, που παραμένει ευμετάβλητο (εμπορικός πόλεμος Κίνα-ΗΠΑ, ανάφλεξη Περσικού, Ιταλία, Τουρκία, παγκόσμιο χρέος), η ελληνική αγορά μπορεί να διαφοροποιηθεί σε περίπτωση πιθανής επιδείνωσής του, αφού υποαπέδωσε σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

Η ελληνική ομολογιακή αγορά ωφελήθηκε άμεσα από το φιλοεπενδυτικό εκλογικό αποτέλεσμα, με αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη, με τη δεκαετή έκδοση να κινείται πλέον πέριξ του πολύ σημαντικού τεχνικού επιπέδου του 3,00%.

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να υπεραποδίδει το τελευταίο διάστημα, συγκεντρώνοντας σήμερα σχεδόν το 50% της συνολικής αξίας συναλλαγών, προεξοφλώντας γρηγορότερη επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων του. Μετά την ΕΤΕ και την ΕΥΡΩΒ, που παρέμεναν άνω του ΚΜΟ 200 ημερών, πλέον και οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ (λόγω πώλησης δανείων στην INTRUM), διέσπασαν το αντίστοιχο σημαντικό τεχνικό επίπεδό τους. Η ανοδική διαφυγή στις τιμές τους προσομοιάζει με κενό εκκίνησης, δημιουργώντας τις συνθήκες για την προσέγγιση υψηλότερων στόχων.

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας διασπάσει το επίπεδο των 780 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 824, 850 και 862 μονάδες. Αντίστοιχα, η καθοδική διάσπαση των 780 μονάδων οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 765, 740, 715 και 700 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25, η έγκυρη ανοδική διάσπαση των 2.015 μονάδων οριοθετεί τις επόμενες αντιστάσεις στις 2.110, 2.140 και 2.200 μονάδες. Κοντινές στηρίξεις κάτω από τις 2.015 μονάδες εντοπίζονται στις 1.960, 1.925, 1.900 και 1.852 μονάδες.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει σε μετοχές στα επενδυτικά σχέδια των οποίων εμπλέκεται το Ελληνικό Δημόσιο άμεσα (ΔΕΗ, ΕΧΑΕ) ή έμμεσα (ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ), αποδεικνύοντας τη σημαντικότητα που δίνουν οι ξένοι επενδυτές στην επίλυση δύσκολων οικονομικών προβλημάτων (τράπεζες) και την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που εδώ και χρόνια έχουν βαλτώσει. Τυχόν επιτάχυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και αποκρατικοποιήσεων θα ενισχύσει τη ροή επενδύσεων και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, μειώνοντας τους εξωτερικούς κινδύνους από τα πολλά ανοιχτά μέτωπα του ευμετάβλητου διεθνούς περιβάλλοντος.

 Συμπερασματικά, συνεχίζουμε να παραμένουμε, μεσοπρόθεσμα, συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, ακολουθώντας το ανοδικό momentum που έχει διαμορφωθεί. Χρησιμοποιούμε στρατηγικές κυλιόμενων profit taken σε συνεργασία με τους οικονομικούς μας συμβούλους, έχοντας υπόψη μας την πιθανότητα μιας τεχνικής διόρθωσης όσο πλησιάζουμε σε σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις επιμέρους δεικτών και μετοχών. Παραμένει βασικός μας στόχος η επανατοποθέτηση σε μετοχές με, διαχρονικά, καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.

 

(Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική εβδομαδιαία εφημερίδα ΧΡΗΜΑ WEEK, 4/06/2019)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here