Ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της οικονομίας και σημαντική πρόοδο στις δεσμεύσεις της χώρας, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3% φέτος και 6% το 2022, διαπιστώνει η πολύ θετική για την Ελλάδα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 11η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η έκθεση περιλαμβάνει δηλαδή, τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα οι οποίες προβλέπουν ανάπτυξη 4,3% για φέτος και 6% για το 2022. Αναφέρει ακόμα ότι τόσο τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και η επάνοδος του τουρισμού θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην ανάπτυξη για φέτος.

Ωστόσο σημειώνει καθυστερήσεις σε δύο τομείς:

*Στη μείωση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου

*Στη μείωση των κόκκινων δανείων

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% μέχρι και το 2026 αναφέρει η έκθεση, ενώ σχετικά με την ανάκαμψη του τουρισμού υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα θα επηρεαστεί από την πρόοδο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες από τις οποίες δέχεται τον κύριο όγκο των τουριστών.

Επιφυλάσσεται όμως να αναθεωρήσει προς τα πάνω την ανάπτυξη για φέτος παραπέμποντας στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν το Νοέμβριο.

Που έγινε σημαντική πρόοδος σύμφωνα με την Κομισιόν

Σημαντική πρόοδο επισημαίνεται ότι έχει σημειωθεί σε τομείς όπως: 

– Οι αποκρατικοποιήσεις με το κλείσιμο της συμφωνίας για το Ελληνικό και άλλων αποκρατικοποιήσεων και την αναθεώρηση του επιχειρηματικού σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ

– Η ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ με βάση όσων είχαν συμφωνηθεί

– Η συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διευκόλυνση επενδύσεων

– Η διαδικασία της απλοποίησης και κωδικοποίησης της ελληνικής νομοθεσίας που έχει δώσει αποτελέσματα για τους τελευταίους 36 μήνες.

Τα επιπλέον μέτρα 

Στην έκθεση καταγράφεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός κατά 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των συνεπειών των πρόσφατων πυρκαγιών που αφορά 175 εκατ. ευρώ, τις δαπάνες 355 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, αλλά και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό από την Θεσσαλονίκη. Επιφυλάσσεται όμως και πάλι για αξιολόγηση του κόστους των μέτρων σε ότι αφορά το κομμάτι του 2021 στις φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου και στο κομμάτι που αφορά το 2022 στη γνώμη που θα δημοσιοποιήσει για το προσχέδιο του προϋπολογισμό του 2022.

Οι καθυστερήσεις

Με εξαίρεση τις καθυστερούμενες συντάξεις ο στόχος για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στα 500 εκατ. ευρώ δεν επιτεύχθηκε αφού το ίδιο διάστημα οι οφειλές έφταναν τα 900 εκατ. ευρώ. Τούτο αν και παραδέχεται την πρόοδο στους μηχανισμούς εποπτείας ελέγχου και επιτάχυνσης πληρωμών για τις οποίες έχουν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές.

Στο θέμα της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει αξιολόγηση στα αποτελέσματα του νέου πτωχευτικού κώδικα, σημειώνει τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λόγω καθυστέρησης υιοθέτησης του νέου αστικού κώδικα αλλά και στην εκκαθάριση των υποθέσεων που εκκρεμούσαν από τον παλαιό νόμο Κατσέλη κυρίως λόγω της μεγαλύτερής του αναμενομένου αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας.

Χρηματοδότηση του χρέους 

Στην έκθεση τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει μειώσει το spread του 10ετούς ομολόγου της στις 100 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό, διατηρώντας υψηλό ποσό ταμειακών διαθεσίμων που έφταναν στα 34 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου και πετυχαίνοντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια στις εκδόσεις των ομολόγων της.

Επίσης διατηρεί, επί της ουσίας όμοια με αυτή της 10ης αξιολόγησης, την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, επισημαίνοντας την απόλυτη βιωσιμότητά χρέους μεσοπρόθεσμα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ενώ βλέπει κάποιους κινδύνους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων ή και επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Προβλέπει μείωσή του στο 57,6% του ΑΕΠ το 2060…

Δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

Η Έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, ενώ πιστοποιείται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αναγνωρίζεται η σημασία των μέτρων στήριξης, τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Τονίζει δε ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ενώ καταγράφεται βελτίωση στο βασικό σενάριο για το χρέος, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ