Παρουσία του Πρωθυπουργού, πολλών υπουργών, με την διακτυακή παρουσία του μεγαλομετόχου της Lamda Development Σπύρου Λάτση, πολλών κορυφαίων επιχειρηματιών και οικονομικών παραγότων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, στο Ελληνικό.

  • Ο Δρ. Σπύρος Λάτσης, παρακολούθησε την εκδήλωση μέσω διαδικτύου, από τη Γενεύη, για λόγους υγείας. Μια μικρή ασθένεια δεν του επέτρεψε να έρθει στη χώρα μας για τα εγκαίνια. Όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν του επιτρέπεται να ταξιδέψει για τρεις-τέσσερις ακόμα ημέρες.

  • «Το είπαμε και το κάναμε, πιστέψαμε το εμβληματικό έργο και το προωθήσαμε από την πρώτη στιγμή. Υπερβήκαμε αγκυλώσεις, βαλτωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το μπερδεμένο κουβάρι που ξετύλιξαν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Πολιτισμού και η διοίκηση, δίνοντας συγχαρητήρια για τη

  • «σπουδαία δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο όφελος της μεγάλης επένδυσης, το οποίο επεκτείνεται σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και έχει τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό όφελος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για επένδυση που θα φέρει 14 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, 70.000 θέσεις εργασίας και ώθηση σε δεκάδες κλάδους της οικονομίας.

Επισήμανε πως το Ελληνικό είναι ένα τεράστιο έργο με θετικές συνέπειες, που επιπλέον επιτρέπει στην πρωτεύουσα να στραφεί στη θάλασσα και να καταστήσει το Ελληνικό τοπόσημο νέας εποχής.

Στην δική του παρέμβαση, ο Σπύρος Λάτσης παραδέχτηκε ότι κάποιοι είχαν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν για το έργο.

Εξήγησε ότι όταν ήρθε το έργο στην προσοχή του, το 1996, πίστευε ότι θα υπάρχει κρατικός σχεδιασμός με νησίδες ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη σε αυτού του τύπου τα έργα που παίρνουν πολύ χρόνο μέχρι να γίνουν -συχνά έως 50 χρόνια.

Από την εποχή που έγιναν οι πρώτες σκέψεις για τη μετεγκατάσταση του αεροδρομίου έχουν περάσει 45 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, το κράτος έκανε δεκάδες μελέτες αλλά έμειναν στα συρτάρια. Η κατάσταση του Ελληνικού εν τω μεταξύ ήταν απογοητευτική.

Θύμισε ότι επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, υπήρξε μια δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας με το Κατάρ που δεν προχώρησε. Ακολούθησε η οικονομική κρίση και η μνημονιακή εποχή, που μετέτρεψε το έργο από κρατικό με ιδιωτικές νησίδες σε ιδιωτικό με κρατικές νησίδες παρέμβασης.

Το έργο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες στη χώρα μας, σημείωσε ο δρ Σπύρος Λάτσης.

Το Ελληνικό και η μετατόπιση μέρους του πληθυσμού προς τα νότια προάστια δημιουργεί συνθήκες ώστε οι τιμές να φαίνονται απρόσιτες σε πολλούς πολίτες.

Γι’ αυτό σχεδιάζεται να δοθεί, στην πρώτη φάση, η δυνατότητα στους οικονομικά ασθενέστερους να μείνουν στο Ελληνικό.

Γι’ αυτό προγραμματίζεται ένα μείγμα του οικιστικού προγράμματος όπου μερικοί αγοραστές θα πληρώνουν τις τρέχουσες τιμές και άλλοι θα έχουν πριμοδότηση από Lamda και μακροχρόνιες συμβάσεις με το τραπεζικό σύστημα.

  • «Ετσι ελπίζω ότι και ασθενέστεροι θα βρουν πρόσβαση στο Ελληνικό».

Ο Σπύρος Λάτσης ευχαρίστησε τρεις κυβερνήσεις: του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέσπισε τις νομοθετικές βάσεις και έκανε τον διαγωνισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύτηκε τη σύμβαση με αύξηση χώρου πρασίνου και χώρων κρατικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Επίσης πέρασε από τη Βουλή το υπουργικό διάταγμα. Ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε το δύσκολο έργο των αδειοδοτήσεων και του πολεοδομικού πλαισίου.

Ο δρ Σπ. Λάτσης ευχαρίστησε αρκετούς υπουργούς αλλά και τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και την οικογένειά του, που τον στήριξε στην προσπάθεια να τρέξει ένα τέτοιο έργο στην ηλικία του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ