Η κατάσταση στην αγορά ακινήτων, τα «αγκάθια» και τα νέα δεδομένα που φιλοδοξεί να διαμορφώσει το κυοφορούμενο ενιαίο μητρώο ακινήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
«Η νέα πλατφόρμα θα αλληλεπιδρά με όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες του κράτους, συγκεντρώνοντας σε ένα ενιαίο σημείο το πλήρες προφίλ για κάθε ακίνητο. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο» τόνισε ο Στυλιανός Σακαρέτσιος, Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου. Η πρώτη διασύνδεση του μητρώου για τα ακίνητα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, αντλώντας στοιχεία από την εφορία, το ΤΕΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί στις αρχές του 2026.
Όσον αφορά στην πορεία της κτηματογράφησης της χώρας, ο κ. Σακαρέτσιος επισήμανε ότι μετά από τρεις δεκαετίες, εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία. «Σήμερα έχει φτάσει στο 60% σε περαιωμένες μελέτες και στο 90% σε αναρτήσεις, με την πλήρη ολοκλήρωση να αναμένεται έως το τέλος του 2025. Είναι ρεαλιστικός στόχος και τον πετύχουμε» είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Υπογράμμισε ότι τα Υποθηκοφυλακεία είχαν εξελιχθεί σε εστίες γραφειοκρατίας, γι΄ αυτό και λήφθηκε η απόφαση να καταργηθούν. Οι 300.000 και πλέον εκκρεμότητες που μεταφέρθηκαν από τα πρώην Υποθηκοφυλακεία στο Κτηματολόγιο, έχουν μειωθεί στις 200.000 και στόχος της διοίκησης του Φορέα είναι σχεδόν να μηδενιστούν έως το τέλος της χρονιάς. «Θέλουμε οι συναλλαγές να γίνονται με ταχύτητα και ασφάλεια» προσέθεσε ο κ. Σακαρέτσιος.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο Γιώργος Λαμπίρης, Δημοσιογράφος του Powergame.gr , ο Δημήτριος Μανουσάκης Διευθύνων Σύμβουλος & Νομικός Εκπρόσωπος, Savills στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. «Πρόκειται για έναν νόμο που ισχύει για 12 χρόνια και ξαφνικά μία απόφαση ανατρέπει μεγάλο κομμάτι των διατάξεων. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα της ασφάλειας δικαίου» σημείωσε ο κ. Μανουσάκης. Τόνισε πως οι αποφάσεις μπορεί να είναι σωστές, αλλά δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται 13 χρόνια μετά την ισχύ του νόμου, κάτι που πρέπει να αλλάξει συνταγματικά.
Ανέφερε πως οι αποφάσεις αυτές αποτελούν ουσιώδη ανάσχεση στο επενδυτικό κομμάτι, με αρκετές άδειες να βρίσκονται στον αέρα και ξένους επενδυτές να εμφανίζονται διστακτικοί για το αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την χώρα. Προβλήματα υπάρχουν και στην εκτός σχεδίου δόμηση, με πολλά ακίνητα να μην μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη αρκετά ακίνητα δεν έχουν ακόμα καταφέρει να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές τους παραβάσεις παρά τα απανωτά νομοθετήματα από το 2010. Ερωτηθείς για την εικόνα της κτηματαγοράς ο κ. Μανουσάκης έκανε λόγο για σταθερά αυξανόμενη ζήτηση σε διάφορες κατηγορίες ακινήτων, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία.
Στα προβλήματα που έχουν γεννήσει οι δικαστικές αποφάσεις για τον ΝΟΚ αναφέρθηκε και ο Νικόλαος Κουλοχέρης, Συνιδρυτής και Εταίρος, Machas & Partners Law Firm. «Οι επενδυτές αναζητούν αξιοπιστία και ταχύτητα και τέτοιες αποφάσεις αποτελούν σοβαρά χτυπήματα στην αγορά. Στην Ελλάδα τα προβλήματα είναι σαν Λερναία Ύδρα» είπε ο κ. Κουλοχέρης, φέρνοντας παραδείγματα πελατών της εταιρείας του σε Χαλάνδρι και Άλιμο. Μίλησε επίσης και για τα εμπόδια που βάζουν η γραφειοκρατία και οι αργές διαδικασίες σε μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι για αυτόν τον λόγο υπάρχει μεγάλη διαφορά από το ενδιαφέρον για επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε σχέση με τον αριθμό που υλοποιούνται τελικά.
Σχετικά με τις παρενέργειες από τους αμερικανικούς δασμούς, ο κ. Κουλοχέρης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν στον κλάδο των ακινήτων και στην κατασκευή, ενδεχομένως, όμως, μπορούν να υπάρξουν συνέπειες στην οικονομία, τον τουρισμό και τα ακίνητα αν η σημερινή κατάσταση δεν οριοθετηθεί σε ένα με δύο έτη.
Η Λίλα Πατεράκη, Chief Real Estate Services Officer, doValue Greece Real Estate Services, υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν συγκεντρώσει περίπου 25.000 κατοικίες, η αξιοποίηση των οποίων απαιτεί αρκετό χρόνο. Όπως είπε η διαδικασία ωρίμανσης αυτών των ακίνητων μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 9 μήνες στην καλύτερη ή και 3 με 4 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις. Σε αρκετές περιοχές αποτελεί πρόβλημα το Κτηματολόγιο, με την μετεγγραφή ενός ακινήτου να χρειάζεται από 18 μήνες έως και 2 χρόνια.
Σύμφωνα με την κυρία Πατεράκη, η doValue έχει πουλήσει από τον Μάιο του 2021 έως σήμερα 11.000 ακίνητα συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Εξήγησε ότι μέχρι πριν από έναν χρόνο, μπορούσε κάποιος να συμμετάσχει στους πλειστηριασμούς μόνο με ίδια κεφάλαια, πλέον όμως υπάρχουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ενδιαφερόμενο με εγγύηση το ακίνητο που βγαίνει στον πλειστηριασμό, κάτι που σύμφωνα με την κυρία Πατεράκη θα αλλάξει ακόμα περισσότερο την αγορά. Σημείωσε ότι η εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία εμπεριστατωμένη πρόταση με παρεμβάσεις που θα επιταχύνουν αρκετές διαδικασίες και θα ανοίξουν τον δρόμο για να βγει στην αγορά μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.