Με την Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Claudia Buch και τον Πρόεδρο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), Dominique Laboureix συναντήθηκαν χθες οι διοικήσεις των 4+1 Τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Οι Ευρωπαίοι Επόπτες οριοθέτησαν τις προτεραιότητες για τις τράπεζες για το 2024. Εμφανίστηκαν θετικοί για διανομή μερισμάτων χρήσης 2023 και προέτρεψαν να ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, να συνεχιστεί η μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και να βελτιωθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες.

Νωρίτερα τα επιτελεία του SSM και του SRB συναντήθηκαν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΤτΕ.

Οι νέες προτεραιότητες 

Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν οι νέες προτεραιότητες του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος για το 2024:

  1. Διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, υπό την προϋπόθεση της κερδοφορίας, της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας και της εξουδετέρωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
  2. Μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το τέλος του 2024.
  3. Πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ από το τραπεζικό σύστημα.
  4. Συνεχής επαφή των τραπεζών με τις κεφαλαιαγορές. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εκδώσουν ομόλογα με στόχο την ολοκλήρωση τις υποχρέωσης τους στο πλαίσιο των απαιτήσεων MREL ύψους 4-5 δισ. ευρώ.
    1. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, οι επικεφαλής των SSM & SRB Claudia Buch και Dominique Laboureix,

     

Στην “τραπεζική συνάντηση” συμμετείχαν οι διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών,  η διοίκηση της Attica Bank αλλά και η ηγεσία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Γκίκας Χαρδούβελης και Χαρούλα Απαλαγάκη).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ