Όλο ανεβαίνει αλλά όλο στα ίδια επίπεδα είναι οι τιμές του brent κάτω από τα 85 δολάρια από τις 25 Οκτωβρίου και πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα και το αμερικανικό αργό WTI μετά τα υψηλά στα 85 δολάρια στις 26 Οκτωβρίου, επίσης διαπραγματεύεται χαμηλότερα και χθες έπεσε και κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές είναι στα ψηλά αλλά τουλάχιστον βραχυχρόνια εδώ και περίπου 3 εβδομάδες, δεν υπάρχει ράλι, υπάρχει συσσώρευση και ζούμε ένα ακόμα κύμα κορωνοϊού διεθνώς.
Ειδικοί και μη δεν βλέπουν τη ζήτηση να αυξάνεται μακροπρόθεσμα καθώς όλοι επιθυμούν να μειώσουν τους ρύπους, ο OPEC στο τελευταίο report του βλέπει το peak της ζήτησης του 2019 να έρχεται έξι μήνες αργότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και κάποιοι στις ΗΠΑ «πουλάνε» ως λύση την απαγόρευση των εξαγωγών στα καύσιμα, λες και ήρθε η συντέλεια του κόσμου.
Στο μεταξύ, άλλος ένας οργανισμός, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε την Τρίτη ότι η άνοδος των τιμών πετρελαίου θα μπορούσε σύντομα να υποχωρήσει, καθώς οι ΗΠΑ ηγούνται στην ανάκαμψη της παγκόσμιας προσφοράς, υδρογονανθράκων.
«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή, αλλά ενδεχομένως να έρχεται μια “διακοπή” στο ράλι των τιμών», ανέφερε η IEA στη μηνιαία της έκθεση.
Η ζήτηση για πετρέλαιο ενισχύεται επίσης λόγω της ισχυρής κατανάλωσης βενζίνης και των αυξανόμενων διεθνών ταξιδιών καθώς περισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους, ανέφερε η IEA.
Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα και η ανησυχητική «αναζωπύρωση» των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη, πιθανότατα θα συγκρατήσουν τις αυξήσεις των τιμών, πρόσθεσε ο οργανισμός.
Ο IEA διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα από τον περασμένο μήνα στα 5,5 εκ. βαρέλια την ημέρα για το 2021 και στα 3,4 εκ. βαρέλια την ημέρα για το 2022.
Όσον αφορά την προσφορά, ο οργανισμός ανέφερε ότι αναμένει αύξηση 1,5 εκ. βαρελιών την ημέρα στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου στο τέταρτο τρίμηνο, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν τα 400.000 βαρέλια από αυτήν την αύξηση. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αναμένεται να έχουν μερίδιο 330.000 βαρέλια την ημέρα στην αύξηση αυτή, σύμφωνα με τους στόχους του OPEC+.
Ο IEA αναθεώρησε την πρόβλεψη για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υψηλότερα κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα στο τέταρτο τρίμηνο, στα 99,2 εκ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για ετήσια αύξηση κατά 6,4 εκ. βαρέλια την ημέρα.
Νίκος Κωτσικόπουλος