Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, οι κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις αλλά και η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας στη 2η DEFEA – Defence Exhibition Athens 2023, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Μαΐου στο Metropolitan Expo. 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστη στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023 και είχε σημαντικές επαφές με ομολόγους του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τις 55 αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στην Έκθεση. 

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο του ΓΕΕΘΑ, μέσω του οποίου προβάλλεται το φάσμα των δραστηριοτήτων και των δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και η συμμετοχή τους σε διεθνείς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ. Στη συνέχεια περιηγήθηκε στα περίπτερα Ελλήνων και ξένων εκθετών, συνομίλησε με τους εκπροσώπους τους και ενημερώθηκε για όλες τις εξελίξεις στο πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Γιωργάλλα επισκέφθηκαν τα περίπτερα του ΥΠΕΘΑ, του ΓΕΕΘΑ, της Κύπρου και των ΗΠΑ όπου πραγματοποίησαν τα εγκαίνια παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Τζόρτζ Τσούνη. Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε στη συνέχεια το περίπτερο του Ισραήλ και των ΗΑΕ όπου είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρέσβη, Σουλεϊμάν Χουμάντ Σαλέμ Αλ-Μαζρουί. 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε σειρά σημαντικών συναντήσεων με αντικείμενο την εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων, την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας και της αμυντικής διπλωματίας ενώ επί τάπητος τέθηκαν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Στρατηγό Φαγιάντ Μπιν Χαμέντ Αλ-Ρουγουαϊλί, με τον ομόλογό του της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Στρατηγό Ζεφιρίν Μαμαντού, με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή για την Αμυντική Βιομηχανία του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Στρατηγό Δρ. Μουμπάρακ Σαΐντ Μπιν Γκαφάν Αλ-Γιαμπρί καθώς και με εκπροσώπους της ισραηλινής εταιρείας Rafael Advanced Defence Systems.

Σημαντική ήταν και η παρουσία στη DEFEA 2023 των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης είχε διμερείς επαφές με τον ομόλογό του από τη Γκάνα, Στρατηγό Τόμας Οπόνγκ-Πεπράχ, τον εκπρόσωπο του Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR-AF) Αρχιστράτηγο Ντέιβιντ Γουόμακ και τον εκπρόσωπο του Αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων της Γαλλίας Συνταγματάρχη Ρομάν Τσάρλς. Στο πλαίσιο της DEFEA, ο Αρχηγός ΓΕΣ είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους Χερσαίων Δυνάμεων της Ινδονησίας και της Ρουμανίας, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και μελλοντικών συνεργασιών.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, συνόδευσαν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην περιήγηση του στα περίπτερα της DEFEA 23 και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που προσφέρουν στο πεδίο των επιχειρήσεων. 

Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς υποδέχτηκε τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της Πορτογαλίας Πτέραρχο Γκιουχέρμε Ροσάντο Καρτάχο Αλβες, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023. Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν για την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στο πεδίο των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ