της Ελενας Ερμείδου

Τις μηχανές τους φορτώνουν οι ασφαλιστικές, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι αναλογιστές, διαχειριστές κεφαλαίων και αντασφαλιστές με στόχο να ανατροφοδοτήσουν το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και να ‘στεριώσουν’ τους τρεις πυλώνες ασφάλισης.

Στις 6 Νοεμβρίου και 13:00 πραγματοποιείται συνέντευξη Τύπου με τίτλο  «Το Συνταξιοδοτικό από την Αναλογιστική Ματιά», στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Στην συνέντευξη Τύπου θα γίνει Παρουσίαση των Προτάσεων της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος για το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα. Το ίδιο μήνα λίγες ημέρες αργότερα στις 15 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Wyndham Grand στην Αθήναπαρουσιάζεται η αποκλειστική συνεργασία της Swiss Re  με την Prudential Marghios & Partners με στόχο την ανάδειξη του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων στην Ελλάδα.

Η πρόταση για τα Επαγγελματικά Ταμεία φαίνεται να υλοποιείται πλέον μια και οι συντάξεις βρίσκονται στο κόκκινο και δεν υπάρχει άλλος τρόπος μεταξύ άλλων και λόγω της υψηλής ανεργίας να επανέλθουν σε κανονικά βιώσιμα επίπεδα.

Απαιτείται  να εισαχθεί ένα νέο μοντέλο, με πρώτο το δημόσιο ασφαλιστικό σε διανεμητική βάση, δεύτερο τα επαγγελματικά ταμεία σε κεφαλαιοποιητική και τρίτο την ιδιωτική ασφάλιση σε προαιρετική βάση αλλά με κάποια φορολογικά κίνητρα.

Οι τρεις αυτοί πυλώνες μαζί θα πρέπει να στοχεύουν σ’ ένα ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος της τάξης του 80% περίπου,  αλλά πρέπει να σχεδιαστούν μαζί, στη βάση της συμπληρωματικότητας.

Το κράτος έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει προεκλογικές υποσχέσεις με μόνο ένα πυλώνα  διανεμητικού χαρακτήρα, εγγυημένων παροχών και με μέσο ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 80%

Στο  διανεμητικό σύστημα οι εισφορές πληρώνουν κυρίως τις τρέχουσες συντάξεις. Δεν συνιστούν αποταμίευση και δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους φόρους. Σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, το πιο παραγωγικό τμήμα του εργατικού δυναμικού έχει μεταναστεύσει όπως συνέβη στην Ελλάδα και οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, το σύστημα αυτοϋπονομεύεται.

Στην Ελλάδα έχουμε αποφύγει να πούμε το τρόπο που θα στηριχθούν τα μελλοντικά εισοδήματα, ώστε να υπάρχουν περιθώρια μεταβιβάσεων στους  μη ενεργούς οικονομικά πολίτες, χωρίς να προκληθούν κοινωνικές εντάσεις.

Insuranceworld.gr

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here