Γράφει η «ξενοδόχος»

Ένα συνολικό σχέδιο για την αξιοποίηση των μαρίνων ανά την Ελλάδα, ανάλογα με το μέγεθος, τις δυναμικότητες και τις προοπτικές τους έχει στα σκαριά το κυβερνητικό επιτελείο.

Οι πρώτες λεπτομέρειες γίνονται γνωστές αμέσως μετά την υπογραφή, την περασμένη εβδομάδα για την 50ετή παραχώρηση της μαρίνας Χίου στο επενδυτικό σχήμα που συνδέεται με την εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, από το φθινόπωρο θα γίνει η παρουσίαση του νέου επενδυτικού «χάρτη» για τις μαρίνες ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν επακριβώς τις επενδυτικές δυνατότητες σε Κυκλάδες, Ιόνιο, Δωδεκάνησα κ.τ.λ. ανοίγοντας το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα.

Αντίστοιχες προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν, ενώ τώρα στόχος είναι να υπάρξει το «αποτύπωμα» των μαρινών σε όλη την Ελλάδα, με την κατηγοριοποίησή τους και μία πιο συνολική στρατηγική.

Το νέο πλάνο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού είναι υπό κατάρτιση και μένει να φανεί κατά πόσο τώρα θα προχωρήσει και θα αποτελέσει, με βάση τις προσδοκίες του κυβερνητικού επιτελείου ένα «χρήσιμο εργαλείο» για τους επενδυτές.

Υψηλές είναι οι προσδοκίες και από την παραχώρηση της Μαρίνας Χίου, ενώ επόμενη παραχώρηση θα είναι αυτή της μαρίνας Αλίμου, όπου προτιμητέος επενδυτής είναι η Ακτωρ Παραχωρήσεις.

Το κοινοπρακτικό σχήμα Μαρίνα Χίου ΑΕ των εταιρειών AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED (συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Τσάκου) – ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ. ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΕΒΕ – ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ ΑΕ και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΕ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ θα έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας για τα επόμενα 40 χρόνια.

Τη σύμβαση παραχώρησης υπέγραψε εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος και εκ μέρους των επενδυτών, ο κ. Ιωάννης Τέφας, Διευθύνων Σύμβουλος της “Μαρίνα Χίου ΑΕ”, ο κ. Μιχάλης Μπελέγρης, Πρόεδρος της “Μαρίνα Χίου ΑΕ” και ο κ. Ιωάννης Σαρόγλου, Διευθύνων Σύμβουλος της AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED. Παρών στην εκδήλωση υπογραφής ήταν και ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

Το τίμημα της παραχώρησης διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 6,2 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από εφάπαξ τίμημα 600.000 ευρώ και ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.

Η μαρίνα της Χίου, η οποία κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, παρέμενε μέχρι σήμερα μη λειτουργική και αναξιοποίητη. Η εταιρεία “Μαρίνα Χίου ΑΕ” αναμένεται να υλοποιήσει εντός της επόμενης 4ετίας μια σειρά από επενδύσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργική και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί η συνολική εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Στην πλήρη ανάπτυξή της, η μαρίνα θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα μήκος και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού-αναψυχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here