Μαγική λύση στο θέμα των επιχορηγήσεων-δανείων, δεδομένου ότι η ασυμφωνία μεταξύ Βορρά-Νότου παραμένει, καλείται πλέον να βρει η Κομισιόν ύστερα από την Σύνοδο Κορυφής που όπως φαίνεται τα βήματα προόδου που επιτεύχθησαν μόνο επιφυλακτικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Κι ενώ ο Βορράς τάσσεται υπέρ των δανείων και ο Νότος προς την κατέυθυνση των επιχορηγήσεων (αυτό συνεπάγεται οι χρηματοδοτήσεις να μην είναι επιστρπτέες), οι ηγέτες αποφάσισαν

  • να διπλασιάσουν τα επόμενα 2 – 3 χρόνια το νέο πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ (2021 – 2027) στο 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή θα προστεθούν επιπλέον 1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών κατέληξαν απόψε σε συμφωνία στο πλαίσιο που είχε ήδη διαφανεί, με βασικούς άξονες την μεγάλη ενίσχυση του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επταετία 2021 – 2027, με εμπροσθοβαρείς δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, την ανάληψη ενισχυμένου ρόλου από πλευράς Κομισιόν στη διοχέτευση πόρων στις δοκιμαζόμενες χώρες της Ένωσης και την προώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ορόσημο το δεύτερο ή τρίτο δεκαήμερο του Μαϊου 

Οι διαφορές ωστόσο μεταξύ Βορρά-Νότου σχετικά με την αναλογία επιχορηγήσεων – επιδοτήσεων και δανείων στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάκαμψη παραμένουν, οπότε η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες συγκρότησης του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στα πρώτα δύο δεκαήμερα του επόμενου μήνα.

Αδιαμφισβήτητα πολλά από τα σημεία της συμφωνίας παραμένουν ασαφή. Μεταξύ των οποίων και ο παράγοντας χρόνου, αφού η Επιτροπή έχει στόχο να καταθέσει την πρότασή της το δεύτερο ή το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου για να οδεύσει εκ νέου σε Σύνοδο Κορυφής. Ο νέος Πολυετής Προϋπολογισμός το 2021, ενώ υπό εξέταση παραμένει πρόταση κρατών-μελών για σχέδιο γέφυρα που να καλύπτει το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Ενεργοποίηση του πακέτου μέτρων αρχές Ιουνίου

Μιλώντας για τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών στις 9/4 αναφορικά με τα 540 δισ. ευρώ, ο κ. Μισέλ έκανε λόγο για ένα Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο πρέπει να είναι “ικανού μεγέθους”, μιλώντας για τη νέα πρόταση. “Στόχος μας είναι το ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων να είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση το πολύ έως την 1η Ιουνίου“, σημείωσε.

Η επικεφαλής της Επιτροπής συμπλήρωσε ως προς αυτό το σημείο ότι η δική της πρόταση για το νέο ταμείο θα είναι έτοιμη μέσα στο δεύτερο ή το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, μίλησε για ένα χωρίς προηγούμενο οικονομικό πλήγμα στην Ένωση από την κρίση του κορονοϊού.

“Το ΑΕΠ θα μειωθεί σε όλες τις χώρες, ωστόσο ορισμένες θα πληγούν περισσότερο, ειδικά όσες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο του τουρισμού”, τόνισε.

Το ύψος της κρατικής βοήθειας ανά την Ε.Ε. είναι τεράστιο, ανέρχεται στο ποσό του 1,8 τρισ. ευρώ, τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διαφορές στο ύψος της ανά χώρα.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το μόνο εργαλείο που μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι ο Προϋπολογισμός της Ε.Ε. να συνδέεται άρρηκτα με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο που το εμπιστεύονται όλες οι χώρες και θα παίξει κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ