του Γιάννη Καλτσή
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί φορείς έχουν ισχυρές συνδέσεις με την αγορά εργασίας, προσφέροντας στους σπουδαστές τους σημαντικά πλεονεκτήματα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Στη δημόσια σφαίρα εκπαίδευσης αποτελούσε για πολύ καιρό «ταμπού» η συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με εταιρείες και τον κόσμο του επιχειρείν, στερώντας από τους σπουδαστές τη δυνατότητα πρόσληψης πολύτιμων εμπειριών και γνώσεων.
Στον αντίποδα, η ιδιωτική εκπαίδευση βάζει σε υψηλή προτεραιότητα την πρακτική άσκηση και την ευρύτερη συμβουλευτική διαδικασία και καθοδήγηση για την επαγγελματική σταδιοδρομία των μαθητών και σπουδαστών.
Πρακτική άσκηση και interships
Τα ιδιωτικά κολλέγια συνεργάζονται στενά με επιχειρήσεις και Οργανισμούς για την προσφορά πρακτικής άσκησης στους μαθητές και φοιτητές. Υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή από εταιρείες και Οργανισμούς που επιθυμούν τη συνεργασία με ιδιωτικά πανεπιστήμια, ξεπερνώντας τις όποιες αγκυλώσεις και γραφειοκρατίες των δημόσιων πανεπιστημίων, και αυτό δίνει είναι ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ιδιωτική εκπαίδευση έναντι της δημόσιας.
Οι ευκαιρίες πρακτικής άσκησης παρέχουν στους μαθητές εργασιακή εμπειρία και τους βοηθούν να αναπτύξουν επαγγελματικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχή σταδιοδρομία τους στην αγορά εργασίας. Οι μαθητές μπορούν ακόμη να εργαστούν σε εταιρείες τεχνολογίας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή ακόμη και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποκτώντας πολύτιμες και πολύπλευρες εμπειρίες και γνώσεις.
Επιπλέον, τα προγράμματα πρακτικής άσκησης μπορούν να ενισχύσουν την επαγγελματική δικτύωση των μαθητών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να συνδεθούν με επαγγελματίες του τομέα τους και να αποκτήσουν πολύτιμες επαγγελματικές επαφές. Αυτό βοηθάει τους μαθητές στην αναζήτηση εργασίας μετά την αποφοίτησή τους και βελτιώνει τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Καθοδήγηση και συμβουλευτική σταδιοδρομίας
Στις προσφερόμενες υπηρεσίες των ιδιωτικών ιδρυμάτων εκπαίδευσης εντάσσονται και οι υπηρεσίες καθοδήγησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας.
Οι υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής που προσφέρονται στα ιδιωτικά σχολεία βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν τις επαγγελματικές τους επιλογές και να σχεδιάσουν την πορεία της σταδιοδρομίας τους. Οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε καθοδηγητές που τους υποστηρίζουν στην επιλογή των κατάλληλων σπουδών και επαγγελματικών ευκαιριών. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας παρέχουν καθοδήγηση για την προετοιμασία βιογραφικών, την αναζήτηση εργασίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνέντευξης. Ακόμη, διοργανώνουν εργαστήρια και σεμινάρια για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, όπως η διαχείριση του χρόνου, η επικοινωνία και η ηγεσία. Επιπλέον, παρέχουν ατομικές συνεδρίες καθοδήγησης, για να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν ένα σχέδιο σταδιοδρομίας και να θέσουν ρεαλιστικούς επαγγελματικούς στόχους.
Οι υπηρεσίες καθοδήγησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν στρατηγικές για την αναζήτηση εργασίας και να τους προετοιμάσουν για συνεντεύξεις εργασίας.
Δίκτυα αποφοίτων και επαγγελματική δικτύωση
Τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα διατηρούν ισχυρά δίκτυα αποφοίτων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως πολύτιμοι πόροι για τους νέους απόφοιτους που αναζητούν εργασία. Αυτά τα δίκτυα επιτρέπουν στους μαθητές να συνδεθούν με επαγγελματίες του τομέα τους, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις δικτύωσης και να λαμβάνουν συμβουλές και καθοδήγηση από επιτυχημένους επαγγελματίες. Επιπλέον, πολλές φορές, οι απόφοιτοι λειτουργούν ως μέντορες για τους νέους απόφοιτους, παρέχοντας καθοδήγηση και υποστήριξη στην επαγγελματική τους πορεία.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διοργανώνουν ετήσιες συναντήσεις αποφοίτων, στις οποίες οι πρώην μαθητές μπορούν να ανταλλάξουν εμπειρίες και να δημιουργήσουν νέες επαγγελματικές επαφές. Αυτές οι εκδηλώσεις παρέχουν μια πλατφόρμα για την επαγγελματική δικτύωση και την ενίσχυση των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ των αποφοίτων.
Επιπλέον, οι απόφοιτοι μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα καθοδήγησης και να παρέχουν υποστήριξη στους νέους απόφοιτους που αναζητούν εργασία. Αυτές οι σχέσεις μέντορα-μαθητή μπορούν να ενισχύσουν την επαγγελματική ανάπτυξη των νέων αποφοίτων και να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.
Πηγή: περιοδικό ΧΡΗΜΑ