Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε μέλος σπείρας που εμφανιζόταν ως …τραπεζίτης και εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες λέγοντάς τους πως μπορεί να τους χορηγήσει φθηνά δάνεια ή να πολλαπλασιάσει τα χρήματά τους, με τη χρήση χημικών ουσιών στα χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που εξιχνίασε την υπόθεση, το μέλος της σπείρας, καθώς και άλλοι τέσσερις συνεργοί του, οι οποίοι αναζητούνται, προσέγγιζε τα θύματά του μέσω διαδικτύου.

  • Πρόκειται για μια τακτική την οποία η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει ως «νιγηριανή απάτη» και η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία πολίτη που έπεσε στα δίχτυα της συμμορίας.

Σύμφωνα με τον πολίτη που προσέφυγε στην αστυνομία, άγνωστοι δράστες τον προσέγγισαν μέσω διαδικτύου υποδυόμενοι στελέχη τραπεζικού ιδρύματος με έδρα το εξωτερικό και του προσέφεραν δάνειο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Αφού τον έπεισαν, ακολούθησε συνάντηση όπου επικαλέστηκαν την επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους μέσω παραχάραξης, παραγωγής και πολλαπλασιασμού χαρτονομισμάτων, με τη χρήση δήθεν ειδικών χημικών χρωστικών ουσιών σε χρωματισμένα χαρτονομίσματα και του απέσπασαν 74.000 ευρώ τα οποία δήθεν θα του απέδιδαν 148.000 ευρώ, ως παράγωγο-αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Στη συνέχεια προγραμματίσθηκε νέα συνάντηση, προκειμένου ο παθών να καταβάλει χρηματικό ποσό 150.000 ευρώ, ώστε μέσω της υποτιθέμενης διαδικασίας πολλαπλασιασμού να παραλάβει χρηματικό ποσό 300.000 ευρώ.

Σε οργανωμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, σε περιοχή της Αττικής, με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), συνελήφθη ο δράστης, από το Καμερούν τη στιγμή που παρέλαβε προσημειωμένο χρηματικό ποσό 3.450 ευρώ, το οποίο προοριζόταν δήθεν για την αγορά των απαραίτητων χημικών-χρωστικών ουσιών αποχρωματισμού των χαρτονομισμάτων.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.450 ευρώ, πλήθος τεμάχια μαύρου χαρτιού με εντυπώσεις στοιχείων και διαστάσεις χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.

Σε βάρος του συλληφθέντα και τεσσάρων ακόμα συνεργών του-μελών της οργάνωσης που αναζητούνται σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, απάτη και παραχάραξη νομισμάτων.

Τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας που αναζητούνται, διαμένουν στην Γαλλία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή του κυκλώματος σε παρόμοιες πράξεις συνεχίζονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here