Η Huawei, ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, έχει μπει στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης και θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια, θέση την οποία ασπάζονται και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, στην Πολωνία συνελήφθη ο Γουετζίνγκ Γ., ο οποίος ήταν υπεύθυνος πωλήσεων της Huawei σε πελάτες του δημοσίου στην Πολωνία, καθώς και ο Πολωνός υπήκοος και πρώην υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος (Πιοτρ Ντ.), που εργαζόταν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Orange Polska. Κατηγορούνται ότι έκαναν κατασκοπεία προς όφελος της Κίνας. Την είδηση μετέδωσε χθες το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TVPInfo της Πολωνίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, τα δύο άτομα θα παραμείνουν υπό κράτηση επί τρίμηνο.

Ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Huawei θεωρείται απειλή για τη Δύση. Υφίστανται έντονες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι υπάρχουν υπόνοιες πως το Πεκίνο μέσω του εξοπλισμού της Huawei κατασκοπεύει εταιρείες, κυβερνήσεις και άτομα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εμποδίσουν την πρόσβαση του κινεζικού ομίλου στα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα, ενώ ακόμα «μαίνεται» ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος.

Πέραν της Πολωνίας, η Huawei έχει μπει και στο στόχαστρο της Τσεχίας. Ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν στοχεύει να αναδείξει την Τσεχία ως πύλη κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Εντούτοις, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Κυβερνοχώρου της Τσεχίας με έκθεσή της συνέστησε σε εταιρείες τη μη χρήση λογισμικού και χαρντγουέαρ από την Huawei και την επίσης κινεζική ΖΤΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here