Η αμφισβήτηση των μακρινών προορισμών φέρνει σε πλεονεκτική θέση τον Έλληνα εξαγωγέα
Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα επέδειξε το factoring στον καιρό της πανδημίας, επιτρέποντας στους Έλληνες εξαγωγείς να επιλύουν προβλήματα, την ίδια στιγμή που τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του factoring στην Ελλάδα, αποδεικνύονται σημαντικά. Ήδη έχει μερίδιο 8,5% επί του ΑΕΠ έναντι 11% στην Ευρώπη και η τάση είναι ανοδική.
Αυτά εντόπισαν μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες στο δεύτερο πάνελ ομιλητών στο 8ο Συνέδριο του ΣΕΒΕ η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ABC Factors κα Μαρίου Ράικου και οι κ.κ. Γιώργος Καραγιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Factors και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Factoring, Αλέξανδρος Κοντόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Factors Α.Ε. και Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Factoring Α.Ε. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας.
Όπως είπε ο κ. Καραγιαννόπουλος της Eurobank Factors, «το factoring αποτελεί εργαλείο για τους εξαγωγείς και η πορεία του είναι διαρκώς ανοδική, από το 2015 και μετά με τζίρους από τα 12,9 δις ευρώ στα 15 δις ευρώ το 2015.
Η πανδημία προκάλεσε μία μικρή κάμψη το 2020 στα 14,4 δις ευρώ που όμως είναι η μισή ποσοστιαία πτώση σε σχέση με αυτή του ΑΕΠ. Το γεγονός ανέδειξε τη χρησιμότητα και την ανθεκτικότητα του εργαλείου του factoring στις εξαγωγές».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Factoring κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, είπε ότι «η πανδημία ενίσχυσε την τάση για γρήγορη ψηφιοποίηση» και επέμεινε ότι «το e- factoring ήρθε για να μείνει». Επισήμανε επίσης για τις εξαγωγές, ότι «το περιβάλλον αμφισβητεί τους μακρινούς προορισμούς και το factoring ήρθε να βοηθήσει αυτή τη μετάβαση που πρέπει να εκμεταλλευθούν οι Έλληνες εξαγωγείς».
Στο θέμα αυτό στάθηκε ιδιαίτερα και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ABC Factors κα Μαρίου Ράικου, εντοπίζοντας ότι η «αναδιάταξη από την Ασία προς την Ευρώπη θα υποστηρίξει τις ελληνικές εξαγωγές».
Είπε επίσης ότι αυτό σημαίνει πως ο Έλληνας εξαγωγέας που αξιοποιεί το factoring «το οποίο χρηματοδοτεί ήδη το 7% της ετήσιας ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς» τον τοποθετεί στο «επίκεντρο μίας μεγάλης αγοράς 259.000 επιχειρήσεων στην Ευρώπη». Στάθηκε επίσης «στα περιθώρια ανάπτυξης για το factoring που θα επιτρέψει η σταδιακή κατάργηση του φαινομένου των μεταχρονολογημένων επιταγών».
Ο κ. Αλέξανδρος Κοντόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Factors από την πλευρά του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εργαλεία Ασφάλισης Ασφάλισης των πιστώσεων που διευκολύνουν τους εξαγωγείς και παρατήρησε πως «παλαιότερα το 48% των πιστώσεων παρέχονταν χωρίς ασφάλιση ενώ τώρα το ποσοστό των πιστώσεων που παρέχονται με παράλληλη ασφάλιση φθάνει το 70%».
Ο κ. Κοντόπουλος επισήμανε ιδιαίτερα, πως η πανδημία αποκάλυψε ότι «είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι υγιείς απαιτήσεις», λέγοντας ότι «οι καλοί πελάτες είναι κεφάλαιο για μία επιχείρηση»