Το sell-off στα ελληνικά ομόλογα στέλνει τις αποδόσεις τους σε όλο και υψηλότερα επίπεδα ασκώντας πιέσεις στις τιμές τους όλο και περισσότερο, κάνοντας παρελθόν τις επιδόσεις του προηγούμενου διαστήματος.
Έτσι, ενώ στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά της περιφέρειας σημειώνεται και σήμερα ισχυρό ριμπάουντ, το έντονα αρνητικό κλίμα στο νέο 7ετές ομόλογο συνεχίζεται, με την απόδοσή του να αυξάνεται στο 4,1%, ενώ εκδόθηκε με απόδοση στο 3,5%, ζημιώνοντας έτσι τους επενδυτές που το επέλεξαν αφού βλέπουν το yield να έχει εκτοξευθεί πάνω από 17% από το ντεμπούτο του τίτλου και έτσι πλήρωσαν περισσότερα από εκείνα που θα αξίζει το ομόλογο όταν γίνει αύριο η εκκαθάριση.
Ανοδική πορεία κατά 1,5% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα διαγράφει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου και διαμορφώνεται στο 4,442% μένοντας μακριά από χαμηλά 12ετίας και το 3,6% που είχε κινηθεί για μεγάλο διάστημα, αφού μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες έχει εκτιναχθεί κατά 23%.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2,1% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 3,830%, με άνοδο της τάξης του… 64% από τα τέλη Ιανουαρίου και το 2,6%
Αναμφισβήτητα η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους επηρεάζεται και από τις εγχώριες πολιτικές εντάσεις γύρω από την υπόθεση της Novartis, προκαλώντας ανησυχία στους διεθνείς παίκτες.
Κατά συνέπεια διαμορφώνεται ένα αρνητικό περιβάλλον αναφορικά με την επόμενη έκδοση ομολόγου που έχει υπόψη της το οικονομικό επιτελείο.