«Συναλλαγή της χρονιάς» αναδείχθηκε η τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank στα βραβεία “NPL Securitisation Awards” της διεθνούς και καταξιωμένης έκδοσης Structured Credit Investor (SCI). To Project Galaxy, που ολοκληρώθηκε το β’ τρίμηνο 2021, αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση με πιστοληπτική διαβάθμιση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει ολοκληρωθεί ποτέ στην Ελλάδα, ύψους Ευρώ 10,8 δις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του SCI στη σχετική έκδοση ανακοίνωσης των βραβείων, η συναλλαγή Galaxy ήταν ένα ιστορικό ορόσημο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει, καθώς το χαρτοφυλάκιό του αναλογούσε περίπου στο 20% των συνολικών καταγγελθέντων δανείων του τραπεζικού τομέα. Για την Alpha Bank, η ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτέλεσε ένα ισχυρό εχέγγυο που επιτάχυνε την υλοποίηση του Σχεδίου Μετασχηματισμού της, συμβάλλοντας παράλληλα στη δραστική εξυγίανση του ισολογισμού της, καθώς ήδη αμέσως μετά τη συναλλαγή ο Δείκτης ΜΕΑ μειώθηκε στο 24% από 43%, ενώ αποτέλεσε τη βάση για τη διαμόρφωση του ίδιου δείκτη σε μονοψήφιο ποσοστό, που αναμένεται να επιτευχθεί στο β’ τρίμηνο 2022.

Για το Structured Credit Investor, η ολοκλήρωση μίας τόσο σημαντικής και σύνθετης συναλλαγής, με τόσο καλά οικονομικά αποτελέσματα, σε περιβάλλον αβεβαιότητας και εντός ιδιαίτερα σύντομου χρονικού διαστήματος, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα που ανέδειξε το Project Galaxy σε «Συναλλαγή της Χρονιάς».

Για την απονομή του βραβείου, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης δήλωσε: «Η συναλλαγή Galaxy, η δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ευρώπη, αποτέλεσε ένα εμβληματικό έργο για την ολοκλήρωση του οποίου συνεργάστηκαν πολλές ομάδες της Τράπεζας, επιδεικνύοντας απόλυτη προσήλωση και αποφασιστικότητα, παρά τις λειτουργικές και άλλες προκλήσεις που επέβαλε εκείνο το χρονικό διάστημα η πανδημία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here