Τι συμβαίνει σήμερα στην Εθνική Ασφαλιστική

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Είναι μακράν η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας και εξυπηρετεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους.

Εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια, η Εθνική Ασφαλιστική βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησίας.

Ο μεγάλος της μέτοχος, η Εθνική Τράπεζα πρέπει -είναι υποχρεωμένη βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει καταθέσει στον SSM- αλλά προφανώς δεν θέλει, να πουλήσει την συμμετοχή της, τo 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν ένας τόσο μεγάλος οργανισμός βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, η διοίκηση θα ακολουθούσε συντηρητική πολιτική, θα φρόντιζε να καλύψει τα κενά, τις παραλείψεις και τα λάθη του παρελθόντος, θα προετοιμάζονταν για μια αξιοπρεπή και ανώδυνη τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Αντιθέτως, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής μοιάζει εμμονικά προσηλωμένη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο συνδυάζεται με σημαντική κερδοφορία και υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που ξεπερνά το 150%.

Δεν είναι όλα καλά και άριστα στην Εθνική Ασφαλιστική.

Πλεονάζον προσωπικό, αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές, κουρασμένοι διευθυντές ακόμη κι ένα εντυπωσιακά πολυπρόσωπο τμήμα …εισπρακτόρων (!!) …(στην εποχή της ηλεκτρονικής τραπεζικής), εμποδίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη ενός ασφαλιστικού κολοσσού που όλοι οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι του εξωτερικού, θέλουν να αποκτήσουν, ακριβώς γιατί γνωρίζουν τις τεράστιες δυνατότητές του.

Ο λόγος που η πώληση της αναβάλλεται διαρκώς, είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές μόλις εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ανακαλύπτουν ότι προκειμένου να την αποκτήσουν πρέπει να συνδιαλλαγούν με το σημερινό Ελληνικό Κράτος και αυτούς που το εκπροσωπούν, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί σήμερα το πιο ισχυρό όνομα/brand στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η κερδοφόρα πορεία της, εξασφαλίζει με το παραπάνω τα απαιτούμενα κεφάλαια που οφείλει μια ασφαλιστική εταιρία να διαθέτει για να διασφαλίζει διαχρονικά τις παροχές προς τους ασφαλισμένους της.

Σε μια περίοδο που το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς κινείται με αργούς ρυθμούς, αφού λόγω της πολυετούς κρίσης, οι Έλληνες καθυστερούν όσο μπορούν την … «πολυτέλεια» της ασφάλισης, η παραγωγή  της Εθνικής Ασφαλιστικής, το 2018, κινήθηκε και πάλι ανοδικά, ξεπέρασε τα 600 εκατ. Ευρώ.  Αύξηση παραγωγής κατέγραψαν και οι δυο θυγατρικές της, στην Ρουμανία και Κύπρο. Η κερδοφορία ξεπερνά τα 60 εκατ. Ευρώ παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε το τραγικό γεγονός, η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι που για μια ασφαλιστική εταιρεία του μεγέθους της Εθνικής συνεπάγεται αμέσως τεράστιες εκταμιεύσεις στις οποίες ανταποκρίθηκε με ταχύτητα, συνέπεια και συναίσθηση ευθύνης.

Η Εθνική Ασφαλιστική εκμεταλλεύεται προφανώς το πλεονέκτημα που της δίνει το bankassurance, οι πωλήσεις από το μεγάλο δίκτυο καταστημάτων της μητρικής εταιρείας. Και άλλες ωστόσο ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αντίστοιχα «βοηθήματα».

Η Εθνική Ασφαλιστική διατηρείται στην κορυφή προφανώς γιατί εξυπηρετεί αποτελεσματικά και γρήγορα τους ασφαλισμένους της και αυτοί μεταφέρουν το μήνυμα της ικανοποίησής τους στην κοινωνία…

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από τον Ιούνιο ξεκινά μια νέα προσπάθεια να επιλέξει στρατηγικό επενδυτή για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αυτή τη φορά δείχνουν ότι έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και θα επιλέξουν μια περισσότερο τεχνοκρατική και λιγότερο «πολιτική» μέθοδο και διαδικασία. Κάποιοι λένε ότι παράλληλα η διοίκηση της Εθνικής προετοιμάζει τον φάκελο για μια νέα εισαγωγή των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο μέσω δημόσιας προσφοράς στο χρηματιστήριο. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει σίγουρα μεγαλύτερη διαφάνεια ίσως και ταχύτητα στα αποτελέσματα.

Το σίγουρο είναι ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής οικονομίας, φέτος και τα επόμενα δύο – τρία χρόνια. Αυτό ίσως εξηγεί και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που δέχεται κατά καιρούς από μερίδα των ανταγωνιστών της….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here