Καθυστερούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα, τόσο για δικαιούχους, όσο για ποσά και κριτήρια.

Αξιόπιστες πηγές πάντως σημείωναν ότι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση δεν προχωρά σε επίσημες ανακοινώσεις είναι ότι τα χρήματα για το 2019 είναι ελάχιστα, σε σχέση με τις προήγουμενες χρονιές.  Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών τα διαθέσιμα είναι 436 εκατ. ευρώ, ωστόσο από το υπερπλεόνασμα θα «διαφυλαχθεί» ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ως «απόθεμα ασφαλείας». Έτσι τα χρήματα που αφορούν τους δικαιούχους είναι περίπου 236 εκατ. με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αφήνει ένα μικρό «παράθυρο» να φτάσουν μέχρι τα 300 εκατ.

Το συγκεκριμένο ποσό ειδικά συγκριτικά με το 2018 που μοιράστηκαν περίπου 900 εκατ. στους δικαιούχους είναι «ελάχιστο».  Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, δικαιούχοι του μερίσματος ήταν όλοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, ΑμεΑ κ.α) όσοι είχαν εισοδήματα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους, δόθηκαν οδηγίες στο υπουργείο Εργασίας να αναζητήσει εν δυνάμει δικαιούχους από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

Η κυβέρνηση φέρεται να καταλήγει στην παροχή ενός μερίσματος μόνο σε ΑμεΑ, πολύτεκους και σε ορισμένες κατηγορίες μακροχρόνια ανέργων και μάλιστα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Οι υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών που έλαβαν κοινωνικό μέρισμα τα έτη 2016, 2017 και 2018, φαίνεται να μένουν οριστικά και αμετάκλητα έξω από την συγκεκριμένη παροχή. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here