Γράφει η «ξενοδόχος»

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το είχε πει από νωρίς, στην ενδιάμεση έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι ο Τουρισμός θα είναι με θετικό πρόσημο και το 2020 και πλέον στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης. 

Ο υπουργός, o οποίος την ερχόμενη Δευτέρα ετοιμάζεται να κάνει την αποτίμηση της χρονιάς στους Έλληνες δημοσιογράφους, έδωσε μία πρώτη γεύση σε χθεσινή συνέντευξη του  στο Reuters: Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος για τον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook, είχε εκτιμηθεί μεν το περασμένο φθινόπωρο κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο, το κενό καλύφθηκε γρήγορα για τη σεζόν του 2020.

Για τη χρονιά που έκλεισε, τα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό «έτρεξαν» με μία άνοδο μεταξύ 12- 15% με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις (σ.σ. δεδομένου ότι τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αφορούν το 11ηνο του 2019, περίοδος κατά την οποία οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά +13% στα 17,9 δισ. ευρώ), ενώ οι αφίξεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 4%- 5%.  

  • «Η Ελλάδα έχει ισχυρό brand και μπορεί να κερδίσει μεγάλο μερίδιο της τουριστικής αγοράς από την στιγμή που υπάρχουν οι προϋποθεειςΓια φέτος, σύμφωνα με τον υπουργό ο στόχος είναι η διψήφια αύξηση των εισπράξεων και η μονοψήφια άνοδος των αφίξεων».

Η ΤτΕ είχε εκτιμήσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι

  • «εφόσον η τάση αύξησης των εισπράξεων διατηρηθεί, παράλληλα με τη διατήρηση του ρυθμού ανόδου των αφίξεων, τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να είναι αυξημένα και το 2020. Επομένως, θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία με σκοπό την προσέλκυση τουριστών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου».

Η ανάλυση της ΤτΕ επικαλείται και τις εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (World Travel Tourism Council- WWTC), προβλέποντας ότι η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3,5% ετησίως κατά μέσο όρο (έναντι 2,3% στο σύνολο της ΕΕ), φθάνοντας στο 9,1% του ΑΕΠ το 2028. Κατά την τελευταία δεκαετία, η συμβολή των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο ΑΕΠ της Ελλάδος βαίνει αυξανόμενη, φθάνοντας από 4,3% το 2010 σε 8,7% το 2018, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες της ευρωζώνης για το 2018 είναι 2,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here