Από την ημέρα του Σεπτέμβρη που η πρώην τραπεζίτης της Fed και σημερινή υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έγραψε εκείνο το άρθρο στη Wall Street, με το οποίο προειδοποιούσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χρεωκοπήσουν γιατί θα αθετούσαν να πληρώσουν υποχρεώσεις τους, οι αγορές δεν έχουν δει άσπρη μέρα.

Η κυβέρνηση ζητούσε να αυξηθεί το όριο του χρέους, αλλά ακόμα και κάποιοι λίγοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές αντιδρούσαν. Απαυδισμένοι από τα πακέτα Μπάϊντεν, αρνούνταν να υποστηρίξουν το αίτημα, όπως έκαναν το ίδιο άλλωστε και οι Ρεπουμπλικάνοι. Στο μεταξύ η Γέλεν προειδοποιούσε ότι μία χρεωκοπία των ΗΠΑ, θα παρέσυρε όλες τις οικονομίες. Τα ομόλογα υποχωρούσαν και υποτίθεται πως έφταιγε η Fed…

Καθώς στις ΗΠΑ δεν είναι πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοιο επεισόδιο όσοι το πήραν ελαφρά έβλεπαν το αδιέξοδο. Αλλά φευ, όχι. Οι ΗΠΑ δεν θα χρεωκοπήσουν για ένα γινάτι. Το θέμα λύθηκε. Οι αγορές μπορούν να ασχοληθούν με άλλα προβλήματα.

Οι επικεφαλής της Γερουσίας κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας έτσι μια καταστροφική στάση πληρωμών στα τέλη αυτού του μήνα.

«Έχω μια καλή είδηση, βρήκαμε μια συμφωνία για να παρατείνουμε το όριο του χρέους» δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ. Διευκρίνισε ότι ελπίζει να περάσει αυτή η συμφωνία από τη Γερουσία ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, η συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών προβλέπει ότι θα αυξηθεί η δυνατότητα δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια. Σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο…

Το υπουργείο εκτιμούσε ότι αν δεν αυξανόταν το όριο του χρέους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση στάσης πληρωμών στις 18 Οκτωβρίου.

Το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ ανέρχεται λίγο πάνω από τα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο δείκτης Dow Jones κέρδιζε 500 μονάδες και δοκίμαζε για δεύτερη φορά τη βραχυχρόνια αντίσταση από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Νίκος Κωτσικόπουλος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here