Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της ναυλαγοράς το 2019, λόγω αρνητικών παραγόντων, αλλά και την εκτίμησή του ότι η χώρα μας δύναται να αναδειχθεί σε πόλο έλξης ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων, ειδικά σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει αναταράξεις όπως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ.Βενιάμης, στη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Για το θέμα της ναυλαγοράς, ο κ.Βενιάμης είπε ότι αρνητικοί παράγοντες, όπως η επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία, η κόπωση στην οικονομία της Ευρώπης, οι εμπορικοί πόλεμοι μεταξύ σημαντικών κρατών, το πρόσφατο ατύχημα στη Βραζιλία καθώς και οι επιπτώσεις στη διακίνηση φορτίων από τις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ, ανησυχούν ιδιαίτερα τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κλάδος των δεξαμενοπλοίων όσο και των φορτηγών ξηρού φορτίου μετά από μία δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουν τώρα, θα μπορέσουν να βρεθούν σε πορεία ενίσχυσης εσόδων.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ είπε ότι το 2018 η ελληνόκτητη ναυτιλία συνέχισε να εκπροσωπεί άνω του 20% σε dwt της παγκόσμιας χωρητικότητας και να ενδυναμώνει την ευρωπαϊκή ναυτιλία, αποτελώντας άνω του 51% του κοινοτικού στόλου.

Επίσης, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 ανήλθε σε 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση περίπου 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, επανερχόμενο σταδιακά αλλά με σταθερούς αυξητικούς ρυθμούς στα επίπεδα εισαγωγής συναλλάγματος πριν από την επιβολή των capital controls.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here