Του Enrique Diaz – Alvarez, 

Την περασμένη εβδομάδα, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα Federal Reserve επανέλαβε την ανοιχτά πληθωριστική στάση της, με την επιμονή του προέδρου Πάουελ τα επιτόκια να παραμείνουν στο μηδέν ακόμη και αν ο πληθωρισμός υπερβεί τον στόχο. Το ξεπούλημα για τα κρατικά ομόλογα συνεχίστηκε, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς για πληθωρισμό αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ ετών. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και ιδιαίτερα τα αναδυόμενα νομίσματα της αγοράς αντέδρασαν στα γεγονότα σχετικά καλά. Μάλιστα, ειδικά τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής έκλεισαν την εβδομάδα υψηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Αυτή η αντίδραση στην αγορά επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι το δολάριο θα χρειαστεί να αγωνιστεί για να κερδίσει, παρά τις υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ. Η στάση της Federal Reserve έναντι του πληθωρισμού σημαίνει ότι οι παραδοσιακές «σχέσεις» μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων είναι λιγότερο χρήσιμες τώρα ως οδηγός για το μέλλον.

Αυτή την εβδομάδα, η κίνηση στα επιτόκια των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής για τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των αγορών συναλλάγματος. Οι PMI της Ευρωζώνης που θα βγουν την Τετάρτη αναμένεται να έχουν λίγες καλές ειδήσεις, δεδομένης της αργής διάθεσης εμβολίων στην Ευρώπη και των lockdown που ανανεώνονται στη Γαλλία. Δεδομένης της ανησυχίας της αγοράς για τις πληθωριστικές πιέσεις, η έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Προσωπικής Κατανάλωσης των ΗΠΑ για τον Μάρτιο που θα βγει την Παρασκευή, αναμένεται να είναι άλλο ένα βασικό δεδομένο για τους εμπόρους και τους επενδυτές.

Στερλίνα

Η στερλίνα συνεχίζει να διαπραγματεύεται σθεναρά έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, υποστηριζόμενη από την επιτυχημένη καμπάνια εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη φέτος και στο μέλλον, αμέσως μόλις αρθούν οι περιορισμοί. Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε την περασμένη εβδομάδα αμετάβλητα τόσο τα επιτόκια όσο και τον ρυθμό των αγορών ομολόγων. Όπως η Federal Reserve, δεν φαίνεται να ανησυχεί για την αύξηση των επιτοκίων μέχρι στιγμής. Αναμένουμε ότι βραχυπρόθεσμα η στερλίνα θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα ή συγκρατημένα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ.

Ευρώ

Η αργή διαδικασία του εμβολιασμού για τον COVID-19 στην ΕΕ έφερε μια παράξενη τροπή προς το χειρότερο την περασμένη εβδομάδα. Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca με πραγματικά ισχνά στατιστικά στοιχεία, σε αντίθεση με τη ρητή σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Αν και η αναστολή διήρκεσε μόνο μερικές μέρες στα περισσότερα κράτη, αυτό δεν θα βελτιώσει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. Ήδη, η επανάληψη ή η συνέχιση του lockdown στη Γαλλία και σε άλλες χώρες δεν φέρνει φωτεινές προοπτικές. Εκτός από τους δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των εμβολιασμών, κάτι που σίγουρα θα εξεταστεί προσεκτικά.

Δολάριο ΗΠΑ

Η συνάντηση της FOMC την περασμένη εβδομάδα επανέλαβε την εξαιρετικά μετριοπαθή στάση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Πάουελ επέμεινε ότι τα επιτόκια θα οριστούν στο μηδέν έως ότου επιτευχθεί κάποιος αόριστος και εκτεταμένος ορισμός της μέγιστης απασχόλησης, και ότι προς το παρόν τυχόν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις του πληθωρισμού θα θεωρηθούν προσωρινές και δεν θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική.  Όπως αναμενόταν, οι προσδοκίες για χαμηλά επιτόκια παρέμειναν σταθερές και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό που ενσωματώνονται στις τιμές των ομολόγων είναι τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Δεν υπάρχουν πολλά στο πρόγραμμα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές συναλλάγματος έως την Παρασκευή, όταν και θα κυκλοφορήσουν τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Προσωπικής Κατανάλωσης. Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα για τον πληθωρισμό θα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά για τις αγορές, οπότε δεν θα μας εξέπληττε οποιαδήποτε ανοδική κίνηση.

 

{Ο Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη  θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here