Όλοι οι διεθνείς παράγοντες ενημερώνουν, προειδοποιούν, δείχνουν το δρόμο της εξέλιξης. Το τραπεζικό σύστημα αλλάζει. Παγκοσμίως. Οι τράπεζες μαθαίνουν από τα λάθη και διορθώνουν τις ατέλειες ενός συστήματος που γιγαντώθηκε, προσέφερε πολλά αλλά εξεμέτρησε το ζειν.
Πριν από 1 χρόνο περίπου, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία και την απόφαση των πολιτών για Brexit, ο τραπεζικός κολοσσός Barclays ανακοίνωσε ξαφνικά ότι θα «ξεφορτωθεί» το χαρτοφυλάκιο των ναυτιλιακών δανείων, για να διευκολύνει την ανακεφαλαιοποίησή του. Η Barclays τότε έδειξε ότι είχε συλλάβει το μήνυμα των καιρών αυτό που αρνούνται πεισματικά αποδεχθούν άλλες μεγάλες ιταλικές, γαλλικές αλλά και γερμανικές τράπεζες.
Η Barclays αποφάσισε να γίνει μικρότερη για να σωθεί.
Το ίδιο θα συμβεί και με πολλές άλλες μεγάλες τράπεζες.
- Η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερες, σταθερότερες και μικρότερες τράπεζες.
- Η εποχή των τραπεζικών σούπερ μάρκετ έχει παρέλθει.
- Οι τράπεζες δεν μπορούν και δεν πρέπει να τα κάνουν όλα.
- Τα λεφτά των καταθετών δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα σε εκατοντάδες διαφορετικούς κινδύνους που ουδείς μπορεί πραγματικά να εκτιμήσει, να αξιολογήσει και να περιορίσει.
Η λύση που προτείνουν αρκετοί στην Ευρώπη, η κρατική βοήθεια, να πληρώνουν δηλαδή οι φορολογούμενοι τα bonus των τραπεζικών golden boys, δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά σωστή, επιπλέον δεν είναι ούτε οικονομικά αποτελεσματική.
Όπως συνέβη και στις Η.Π.Α. μετά τον τεκτονικό σεισμό Lehman Brothers του 2008, οι τράπεζες στην Ευρώπη θα πρέπει «να σπάσουν» σε μικρότερα κομμάτια και να πωληθούν σε εξειδικευμένους φορείς.
Οι τράπεζες έχουν μία βασική και κρίσιμη λειτουργία: Πρέπει να αγοράζουν και να πωλούν χρήμα, δεν πρέπει να ασχολούνται με οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα απλά και μόνο επειδή διαθέτουν κεφάλαια.
Ο καθείς στο είδος του…