Πριν από 14 ολόκληρα χρόνια, η τότε κυβέρνηση των Εργατικών στην Βρετανία, είχε διθυραμβικά ανακοινώσει τα σχέδια της το HS2high – speed τρένο που θα ένωνε το Λονδίνο με τα Midlands και τη βόρεια Αγγλία, με ταχύτητες και τεχνολογία μπροστά από την εποχή του.

Το σχέδιο ήταν φιλόδοξο αλλά ακριβό. Χρόνο με τον χρόνο, ο προϋπολογισμός του ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια λίρες. Κάποια από τα πρώτα  έργα υποδομής έχουν ξεκινήσει και άλλα έχουν μείνει στη μέση.

  • Τώρα όμως το όνειρο χάθηκε. Στην κεντρική ομιλία του, στο ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε ότι το πρότζεκτ “HS2″ θα αναβληθεί επ’ αόριστον.
UK Prime Minister Rishi Sunak

Το Συνέδριο των Συντηρητικών πραγματοποιείται  στο Μάντσεστερ, η πόλη η οποία θα επηρεαστεί έντονα από την νέα ανακοίνωση καθώς η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα σύνδεε το Μπέρμιγχαμ με το Μάντσεστερ με ενδιάμεσες στάσεις.

Οι δύο πόλεις θα συνδέονταν με το νέο τρένο σε μόλις 41 λεπτά ενώ η διάρκεια σήμερα είναι 1 ώρα και 37 λεπτά.

Η ανακοίνωση αναβολής του πρότζεκτ δεν θεωρείται ξαφνική.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει καν στον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να μειώσει τους φόρους, δηλώνοντας ο ίδιος ότι ένα τέτοιο μέτρο “θα δημιουργούσε πληθωριστικές πιέσεις”.

Πόσο μάλλον ένα τέτοιο κοστοβόρο έργο.

Η δυσμενής κατάσταση αποτυπώνεται στην ομολογιακή αγορά με το επιτόκιο του 30ετούς ομολόγου να φτάνει το 5,05%.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται πια σε υψηλό 20ετίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ