Σε πρώτο πλάνο, η επένδυση στην Πτολεμαϊδα και η επικέντρωση στην αγορά των ΗΠΑ.
Με συνολικές επενδύσεις έως 200 εκατ. € μέχρι το 2026 η Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia φιλοδοξεί να καταστεί ένας από τους ισχυρότερους παίκτες διεθνώς στον τομέα παραγωγής μπαταριών λιθίου.
   Επένδυση, που το κύριο μέρος της θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα (Πτολεμαϊδα) παρά την πίεση των Γερμανών να προτιμηθεί η αγορά της χώρας τους.
     Σύνθετο το πρόγραμμα σε μία συγκυρία, που διεθνώς η ζήτηση, αξία αυτού του χημικού στοιχείου έχει…χρηματιστηριοποιηθεί, οι ΗΠΑ το έχουν αναγάγει σε απαραίτητο για την οικονομική και εθνική ασφάλεια τους και

αρκετοί αναλυτές το αποκαλούν “λευκό χρυσό”.

     Σε μία περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων η διεκδίκηση των πρωτείων της σχετικής αγοράς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει “χτυπήσει κόκκινο”, με αποτέλεσμα ένα ράλι 400% στις τιμές του στοιχείου από πέρυσι το καλοκαίρι. Παρότι η τιμή του διατηρείται σε ιστορικά υψηλά η αυξημένη ζήτηση με προοπτική κατακόρυφης ενίσχυσης (προς το 2030) έχει οδηγήσει αναλυτές να συστήνουν αγορές σε μετοχές εταιρειών με ορυχεία λιθίου.

Είναι, λοιπόν, η Sunlight που από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη ξεκίνησε πριν 3-4 χρόνια σχετικές έρευνες, μελέτες για να καταλήξει στην απόφαση δημιουργίας της σύγχρονης μονάδας παραγωγής. Παράλληλα προχωρά στην δημιουργία νέου κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης στη Ν. Κηφισιά, που θα (υπο) στηρίξει την μονάδα στη Δυτική Μακεδονία.
H διορατική ομάδα του Πάνου Γερμανού, κάνει τα βήματα αυτά την ώρα, που στις Βρυξέλλες υπολογίζουν πως η Ευρώπη θα χρειαστεί έως και 18 φορές περισσότερο στοιχείο μέχρι το 2030 και έως 60 μέχρι το 2050 λόγω των αυξημένων αναγκών, που δημιουργούνται από την “Πράσινη Μετάβαση”.
 Δεν είναι τυχαίο, που αναλυτές “βλέπουν” την Sunlight ως έναν μεγάλο παίκτη με προοπτικές περαιτέρω μεγέθυνσης στην διεθνή αγορά εστιάζοντας στην κίνηση της διοίκησης να συστήσει θυγατρική στις ΗΠΑ. Μέσω της Sunlight Batteries USA ο όμιλος στοχεύει στην επιτάχυνση της εξάπλωσης της στην δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως.
Σε έκταση 9.700 τ.μ η μονάδα στο Greensboro (Βόρεια Καρολίνα) είναι μεγαλύτερη από της Verona (Veneto) που εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή αγορά. Βασικός προμηθευτής, εδώ και μία 6ετία στην αγορά των ΗΠΑ καλύπτει όλο το εύρος των βιομηχανικών μπαταριών και φορτιστών για Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα Βιομηχανικής Χρήσης (End-of-Life-Vehicles/ELVs) σε μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here