Η εταιρία του ομίλου Olympia, καινοτομεί και επιδιώκει να γίνει διεθνής ηγέτης στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία

Ισχυρές επιδόσεις σε μία πολύ δύσκολη χρονιά πέτυχε η SUNLIGHT μέλος του ομίλου Olympia, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση της στον χώρο της τεχνολογίας, ως μίας εταιρίας που επενδύει και συμβάλλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, βασισμένου στην πράσινη ενέργεια και τις καινοτόμες εφαρμογές.

Η SUNLIGHT, προχώρησε τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην παραγωγή της και συνέχισε να επενδύει επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εφαρμογών αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο, συμβάλλοντας στη μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης στην ηλεκτροκίνηση και στην πράσινη ενέργεια.

Ακόμα δημιούργησε νέο ερευνητικό κέντρο για την ανάπτυξη τεχνολογικών προηγμένων λύσεων με βάση το λίθιο, ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία της αμερικανικής θυγατρικής SUNLIGHT BATTERIES USA Inc. Ενδυναμώνοντας παράλληλα και την παρουσία της στην Ιταλική και Ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντική εξαγορά στην Ιταλία.

Εν μέσω πανδημίας και διεθνούς ύφεσης η SUNLIGHT αύξησε τον όγκο πωλήσεων παρά την πτώση της παγκόσμιας αγοράς βιομηχανικών οχημάτων, κατά 20% το 2020. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 176,9 εκ. ευρώ το 2020, έναντι 180,2 εκ. ευρώ το 2019, με οριακή μείωση 1,8%. Σημειώνεται ότι οι τιμές μετάλλων και μόνον αν παρέμεναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019, ο κύκλος εργασιών θα είχε καταγράψει αύξηση της τάξης του 5%. 

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 18,3 εκ. ευρώ έναντι €11,7 εκ. (EBITDA 19,2 εκ. ευρώ), σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 56,4%, Είναι η μοναδική εταιρία στον κλάδο της διεθνώς, που εμφάνισε αύξηση όγκου πωλήσεων, καθώς και αύξηση κερδών μέσα στην πανδημία.

Στις αγορές της Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής η SUNLIGHT κατάφερε το 2020 να συντηρήσει ή και να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της παρά το γεγονός ότι οι κλάδοι που δραστηριοποιείται εμφάνισαν μείωση 20% παγκοσμίως.

Ειδικότερα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, η SUNLIGHT κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων και κερδών, ενώ η δυναμική αυτή συνεχίζεται και το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπου αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται παράλληλα, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στην ψηφιοποίηση της εταιρίας επενδύοντας στην ανάπτυξη, και την τεχνολογική καινοτομία.

Το όραμα είναι να καταστεί η SUNLIGHT τα επόμενα χρόνια ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς μπαταριών λιθίου για εφαρμογές έλξης (motive), αποθήκευσης ενέργειας ESS (Energy Storage Systems) αλλά και AGVs (Automated Guided Vehicles).

Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου και της πρότυπης παραγωγικής μονάδας στη Ξάνθη, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε 105 εκ. ευρώ, με το ποσό της χρηματοδότησης IPCEI ύψους 49,9 εκ. ευρώ να καλύπτει το 47% του συνολικού κόστους του έργου.

Στο μεταξύ σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη σύσταση της θυγατρικής της SUNLIGHT BATTERIES USA Inc. στη Β. Καρολίνα των ΗΠA, και παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία στις εργασίες ανέγερσης, ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της.

Μία αρχική επένδυση 10 εκ. δολαρίων και εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 9.700 τ.μ., δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ταχεία ενίσχυση του μεριδίου της σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές μπαταριών παγκοσμίως. Το επιχειρηματικό πλάνο για τη Βόρεια Αμερική περιλαμβάνει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 150 εκ. δολάρια για την επόμενη διετία, με στόχο την περεταίρω επέκταση στη συναρμολόγηση μπαταριών νέων τεχνολογιών και τη διεύρυνση των καναλιών διανομής και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αντίστοιχα, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του 78% της Batt-men Group, στη Vicenza της Ιταλίας, με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της εταιρείας, την επέκταση της προϊοντικής γκάμας και την αξιοποίηση των συνεργειών, προκειμένου να κατακτήσει ηγετική θέση και στη μεγάλη αγορά της Ιταλίας.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020, ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT ανέφερε:

«Οι προκλήσεις του 2020 ανέδειξαν την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε, αλλά και την ανθεκτικότητα που μας εξασφαλίζει το αναθεωρημένο επιχειρηματικό μοντέλο που υιοθετήσαμε στην καρδιά της πανδημίας. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια του προσωπικού μας και τα καταφέραμε περίφημα ως ομάδα. Συνεχίσαμε να επενδύουμε με ακόμη μεγαλύτερη επικέντρωση στην καινοτομία και τις τεχνολογικές λύσεις που απαντούν στις νέες προκλήσεις της εποχής, εστιάζοντας στη δημιουργία νέων προϊόντων και πρωτοπόρων τεχνολογικών λύσεων.

Με το νέο και μεγαλύτερο κέντρο συναρμολόγησης μπαταριών της SUNLIGHT, δυναμικότητας 2GWh, που βρίσκεται στη Β. Καρολίνα των ΗΠA, και τις εξαγορές στην Ιταλία, εδραιώνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στο διεθνή στίβο της αποθήκευσης ενέργειας.

Παράλληλα, συνεχίζουμε με ένα πολύ επιθετικό επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει εξαγορές και επενδύσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση της εταιρείας και τη διείσδυση σε καίριες αγορές, καθώς και αναζήτηση ευκαιριών για περεταίρω καθετοποίηση, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στην παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, καλούμαστε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με βιώσιμες λύσεις και τεχνολογικές πλατφόρμες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων».

 Στους ρυθμούς του εργοστασίου μπαταριών της Ξάνθης κινήθηκαν και οι δύο παραγωγικές μονάδες σε Κομοτηνή και Βερόνα, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της SUNLIGHT.

Η μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, στο 2ο εξάμηνο του 2020, πέτυχε – σε χρόνο ρεκόρ – αύξηση της παραγωγικότητας σε πρωτόγνωρα επίπεδα στην ιστορία λειτουργίας της, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη τροφοδοσία του εργοστασίου της Ξάνθης, καθώς η ζήτηση διπλασιάστηκε σε αυτό το διάστημα.

Η μονάδα της Βερόνα διπλασίασε την παραγωγική της δυναμικότητα εντός του 2020 και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην ταχεία εξυπηρέτηση των OEMs (Original Equipment Manufacturers) και των λοιπών πελατών στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.

Σημαντική ήταν η συμβολή της SUNLIGHT και στην τοπική κοινωνία το 2020. Η εταιρεία διέθεσε το ποσό των €412.000 για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, στηρίζοντας τα νοσοκομεία της Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Βερόνας στην Ιταλία.

Επιπλέον, πρόσφερε τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here