Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε 4 από τους 6 υποψήφιους αγοραστές του 50,1% των μετοχών του ΕΛΠΕ και έμεινε με μόνο δύο εναλλακτικές προτάσεις. Προφανώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μεγαλύτερο τίμημα. Χθες οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ έλυσαν τον γρίφο.

Το Σχέδιο Β (Plan B) έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που ο διεθνής διαγωνισμός για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ αποβεί άγονος. Το σχέδιο είναι γνωστό, ακολουθεί την πεπατημένη:

Προβλέπει τη διάθεση του πακέτου του δημοσίου, μέσω του Χρηματιστηρίου.

  • Το ΤΑΙΠΕΔ πουλά το 20% από το 35,48% του κράτους και
  • ο όμιλος Λάτση το 30,1% από το 45,47%.

Τα παραπάνω υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΠΣΕΕΠ) Παναγιώτης Οφθαλμίδης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο ίδιος επικαλείται σχετικές αναφορές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με το Σωματείο πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Όπως υποστήριξε ο κ. Οφθαλμίδης, σε ερωτήσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον υπουργό για το ποιες θα είναι οι κινήσεις του δημοσίου στο ενδεχόμενο ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ να μην τελεσφορήσει, η απάντηση που τους έδωσε ο υπουργός είναι ότι τότε οι μετοχές του δημοσίου θα προσφερθούν στη χρηματιστηριακή αγορά. Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του προέδρου του Σωματείου, φέρεται να είπε στους εκπροσώπους του πως «η κυβέρνηση βρήκε τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση από τη ΝΔ, υποχρεώθηκε να τη συνεχίσει και προσπάθησε να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του δημοσίου».

Ο ΠΣΕΕΠ εκφράζει την αντίθεση του με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ και έχει προκηρύξει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί άλλη μία 24ωρη και οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πέραν αυτών των ενεργειών, το Σωματείο καταφεύγει και σε νομικές κινήσεις για το μπλοκάρισμα των διαδικασιών της αποκρατικοποίησης. Θα προσφύγει στα δικαστήρια, επικαλούμενο τη μη προστασία του δημόσιου συμφέροντος μέσα από τους όρους τους διαγωνισμού.

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here