του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ο Νόμος 3869 του 2010 – ο νόμος που έμεινε στην ιστορία της χώρας ως Νόμος Κατσέλη- αποτέλεσε τότε μια πραγματική καινοτομία για την Ελληνική Οικονομία αφού για πρώτη φορά έδωσε τη δυνατότητα πτώχευσης σε ιδιώτες εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα σε καιρό ειρήνης…

Δυστυχώς η χρησιμότητα του νόμου ακυρώθηκε από την βάναυση, ασύστολη και ανήθικη εκμετάλλευση των αδυναμιών του δικονομικού μας συστήματος, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν δανειολήπτες του 2010 που έχουν πληρώσει ελάχιστα για το δάνειο τους αλλά η εκδίκαση της υπόθεσής τους έχει οριστεί το ….2028 (!!).

Το νέο Σχέδιο Νόμου που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τίτλο:

  • «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις»

έρχεται να διορθώσει τα λάθη του ν. Κατσέλη.

Έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε ορισμένες από τις πολλές χρήσιμες και κρίσιμες διατάξεις του νέου νομοθετικού πλαισίου οι οποίες -δικαιολογημένα- προκαλούν εφιάλτες σε όλους εκείνους που πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουν, να διατηρούν την περιουσία τους. χωρίς να πληρώνουν δόσεις για τα δάνεια που πήραν.

Στο σχέδιο νόμου καθορίζεται με σαφήνεια ότι:

  1. Το σύνολο των οφειλετών που έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο 3869/2010 και η ημερομηνία ακρόασης είναι μεταγενέστερη της 15ης Ιουνίου 2021, θα πρέπει αμέσως να προβούν σε επικαιροποίηση την αίτησής τους.

Αυτό συνεπάγεται κατάθεση αίτησης επαναπροσδιορισμού, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα δημιουργηθεί Ηλεκτρονικός Φάκελος με το σύνολο των απαραίτητων στοιχείων.

  1. Οι αιτήσεις επαναπροσδιορισμού κατατίθενται εντός συγκεκριμένων προθεσμιών που θα ορίζει το νομικό πλαίσιο, διαφορετικά ο πελάτης θα πάψει να προστατεύεται από το ν.3869/2010.
  2. Θεωρείται αυτονόητη, αλλά ο νόμος περιγράφει με σαφήνεια πως θα γίνεται αμέσως άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, όχι μόνο για τον Αιτούντα αλλά και για τα μέλη της οικογένειας του.

Η άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την επικαιροποίηση της αίτησης.  Αν δεν υπάρχει άρση απορρήτου, ο δανειολήπτης τίθεται αυτομάτως εκτός προστασίας του νόμου.

  1. Εφόσον οριστεί νέα δικάσιμος, η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης επαναπροσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός του 2021. Η απόφαση πρέπει να εκδοθεί το αργότερο 6 μήνες από τη συζήτηση της αιτήσεως επαναπροσδιορισμού.

Η απόφαση θα αναρτάται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τηρουμένων των διατάξεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία της αίτησης θα κοινοποιούνται αυτόματα σε ΟΛΑ τα εμπλεκόμενα μέρη άρα και στις εταιρείες που διαχειρίζονται τις ληξιπρόθεσμες οφειλές…

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα του Ειρηνοδικείου μπορεί να γνωστοποιηθεί η ημερομηνία δικασίμου με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων.

  • Δεν εξετάζονται μάρτυρες (πάρα μόνο αν ο Ειρηνοδίκης το κρίνει αναγκαίο) και η υπόθεση συζητείται και χωρίς παρουσία των διάδικων ή των πληρεξούσιων δικηγόρων(δεν θα υπάρξουν αναμονές στις δικαστικές αίθουσες).

Με απλά λόγια:

Το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης -που ήδη έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των αμέσως προσεχών ημερών- αφοπλίζει οριστικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται μέχρι και σήμερα, τις αδιαμφισβήτητες αδυναμίες του Νόμου Κατσέλη.

Ίσως η κατάθεση του νομοσχεδίου, να αποτελεί την ύψιστη πράξη Δικαιοσύνης προς όλους εκείνους τους έντιμους και συνεπείς δανειολήπτες που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για να κρατήσουν τις περιουσίες και την αξιοπρέπειά τους, ρυθμίζοντας τα δάνεια τους και πληρώνοντας -με δυσκολία αλλά και συνέπεια -εγκαίρως τις δόσεις….