της Ελενας Ερμείδου
Στις στρατηγικές των lockdowns έχει εγκλωβιστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη προκειμένου να αποτραπεί μία ολική κατάρρευση των συστημάτων υγείας. Η μάχη του πρώτου lockdown στην Ελλάδα και σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες χάθηκε. Η έλλειψη αποφάσεων και δράσεων σε θέματα υγείας οδήγησαν στην έκδοση του νέου αυστηρού απαγορευτικού δελτίου στην χώρα το οποίο παραλύει την οικονομία. Το κατέβασμα του διακόπτη της οικονομίας μεταθέτει το πρόβλημα για αργότερα, αν δεν ληφθούν μέτρα που να επαληθεύουν την χρησιμότητα της επιβολής των.
Οι συνολικές δωρεές που έγιναν προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας μάς γέμιζαν με στοιχεία αισιοδοξίας. Όχι ότι θα έλυναν τα προβλήματα στο ελληνικό σύστημα υγείας, αλλά ότι θα ξεκινούσε η επάνδρωση των ΜΕΘ πολύ σύντομα. Αυτό δεν έγινε. Έως την περασμένη Παρασκευή τα δημόσια νοσοκομεία για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 διέθεταν 388 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας η πληρότητα των οποίων έφτανε το 60%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που παραθέτει η εφημερίδα Καθημερινή την 1η Σεπτεμβρίου οι κλίνες εντατικής που είχαν δεσμευτεί για κορωνοϊό έφταναν τις 219, την 1η Οκτωβρίου 272. Από τις 50 νέες κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία που είναι δωρεά της Βουλής λειτουργούν μόνο 12. Σήμερα που οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν περαιτέρω ολιγωρία αναμένεται να ανοίξουν άλλες 12. Ο λόγος που οι ΜΕΘ παρέμεναν και κάποιες που έχουν επανδρωθεί παραμένουν σε αδράνεια είναι η απουσία κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. Ας θυμηθούμε μόλις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το υπουργείο Υγείας μίλησε για 300 προσλήψεις γιατρών με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος.
H συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού τομέα και δημοσίου επέφερε οφέλη κατά το πρώτο lockdown, αναμένεται να φέρει και τώρα, ωστόσο στο διάστημα αυτό δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη σοβαρή μεταξύ δημοσίου τομέα και ιδιωτικών ασφαλιστικών.
Το δεύτερο απαγορευτικό δελτίο κίνησης παραλύει την οικονομία με το ΑΕΠ στην χώρα μας να κυμαίνεται πέριξ των 165 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομία της Ελλάδας αν δεν ληφθούν μέτρα σοβαρά που έχουν να κάνουν με το μοντέλο της υγείας θα άγεται και θα φέρεται από τις εξελίξεις της πανδημίας και το ερώτημα για όλους και για την ασφαλιστική αγορά είναι το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία μέσα στο 2021.
Πηγή: insuranceworld.gr