«Η Τράπεζα της Αγγλίας διερευνά πώς οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να πληγούν από μια πιθανή αναστροφή του ράλι στις μετοχές» μεταδίδουν οι Financial Times επικαλούμενοι αξιωματούχους της τράπεζας. Η επιτροπή χρηματοοικονομικής πολιτικής της BoE προειδοποίησε ότι «η χρηματοδότηση για τις πιο ριψοκίνδυνες εταιρείες θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια σημαντική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος. Η πιθανότητα μιας απότομης διόρθωσης έχει αυξηθεί από τον Δεκέμβριο, καθώς οι αγορές έχουν ενισχυθεί, παρά την υψηλή αβεβαιότητα στο outlook».
Να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία της Βρετανίας εισήλθε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, αμετάβλητο σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Φεβρουάριο κατά 1,9%, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε η Destatis.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,3%. Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αυξήθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας. Το Γραφείο ανέφερε ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4.000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, στα 2,719 εκατ. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξανόταν κατά 10.000. Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,9%.
Η τελική μέτρηση για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε σε 3,4% ετησίως (η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είχε επεκταθεί με ρυθμό 3,2% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους). Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα αναθεωρηθεί.
Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που είναι και η προτιμώμενη μέτρηση πληθωρισμού για τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενισχύθηκε κατά 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,3%. Χωρίς ουσιαστική μεταβολή παρέμεινε ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν οριακά κατά 2.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου, στις 210.000 αιτήσεις, περίπου όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών για 212.000.
«Τα προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό επιτόκια είναι πολύ πάνω από τα χαμηλά επίπεδα, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Τα επίμονα υψηλότερα επιτόκια ανεβάζουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αυξάνοντας τις δημοσιονομικές πιέσεις στα κράτη και θέτουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» τονίζει το ΔΝΤ.
Aπό XΡΗΜΑ WEEK