Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Η αθέτηση υποσχέσεων έναντι των πιστωτών πρέπει να αποφευχθεί. Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, στο Βερολίνο, υπογραμμίζει ότι αυτές είναι οι δύο προϋποθέσεις  για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξασφάλιση βιώσιμης αναχρηματοδότησης του χρέους.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, τόνισε ότι έχουν βελτιώσει αισθητά κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα, αλλά αναγνώρισε ότι παραμένει το μεγάλο αγκάθι των κόκκινων δανείων. Σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν ήδη αρκετά εργαλεία και θα αναπτυχθούν και άλλα για την αντιμέτωπισή του.

«Μετά από τρεις κύκλους κεφαλαιοποίησης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείκτες κεφαλαίου υψηλότερους από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και διατηρούν αποθέματα επαρκή να απορροφήσουν πρόσθετες πιστωτικές ζημίες. Επιπλέον, έχουν βελτιώσει αισθητά τη θέση ρευστότητας, ανακτώντας την πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και εκδίδοντας καλυμμένα ομόλογα, περιορίζοντας έτσι την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here