Με διπλή παρέμβαση του (σε Καθημερινή, Βήμα της Κυριακής) ο Γιάννης Στουρνάρας σπεύδει να καθησυχάσει  τις όποιες -εύλογες- ανησυχίες προκαλεί η κρίση λόγω της Silicon Valley Bank σε ΗΠΑ και εξ’ αιτίας της Credit Suisse σε Ευρώπη.
  •  Έχοντας ενδελεχή γνώση του εγχώριου συστήματος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος βγαίνει για ακόμη-πολλοστή- φορά μπροστά την στιγμή που το απαιτεί η κρισιμότητα της κατάστασης.
Συνεκτιμώντας μία από τις...γεννήτριες της κρίσης– που αφορά στην αγορά έκθεσης στο χρέος- όντως οι 4 συστημικοί πυλώνες του εγχώριου banking είναι ελάχιστα- συγκριτικά με άλλων χωρών- εκτεθειμένες σε κρατικά (και εταιρικά ) ομόλογα.
Σύμφωνα με στοιχεία (31/12/2022) στα χαρτοφυλάκια (διακράτησης μέχρι τη λήξη) οι θέσεις ήταν οριακά πάνω από τα 40 δισ. € έκθεση που δεν ξεπερνά το 12% του ενεργητικού τους.
Πολύ δε περισσότερο που το-σχεδόν- 80% να αφορά σε κρατικά ομόλογα– στην πλειονότητά τους- του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που δικαιολογεί το ήρεμο κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στο επιτελείο του ΟΔΔΗΧ.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here