Πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico.

Όπως είπε, η ισχυρή ανάκαμψη σε συνδυασμό με την δέσμευση της Αθήνας σε δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω των προγραμμάτων της ακόμα και αν σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας PEPP (Pandemic Emergency Purchase Plan).

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιολόγηση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας κι αυτό έχει κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός του βασικού προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, το APP.

  • «Δεν υπάρχει ερώτημα για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος, αλλά ερώτημα για την ίση μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε ο κ. Στουρνάρας.
  • «Το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περισσότερος κατακερματισμός».

Για τη βασική παράμετρο της ανάπτυξης ο κ. Στουρνάρας είπε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ανάπτυξη άνω του 6%, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

  • «Στα τέλη του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σχέση με αυτό προ πανδημίας», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here