Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε πιο λογικές αυξήσεις επιτοκίων έχει αποκαλύψει  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. 
     Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επόμενη αύξηση τον Δεκέμβριο ( στις 15 Δεκεμβρίου η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ) δεν θα είναι κατά 0,75% αλλά κατά 0,50% μη παραλείποντας για ακόμη μία φορά να αναφερθεί στον διαφορετικό χαρακτήρα/σύνθεση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
  •     Πληθωρισμός κυρίως εισαγόμενου ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με τον Έλληνα τραπεζίτη ο οποίος παραμένει σταθερός στον (και) κοινωνικού χαρακτήρα προσανατολισμό του κόντρα στα “γεράκια” της Φρανκφούρτης.
    Οι χθεσινές εξελίξεις με το νέο (πολλοστό) ναυάγιο ακόμη μίας έκτακτης Συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας (με εκ νέου μετάθεση-αυτή την φορά για τις 13 Δεκεμβρίου) δικαιώνουν τον Κεντρικό της χώρας μας.
Σε αυτό το περιβάλλον τον κώδωνα του κινδύνου για το “ενεργειακό” κρούει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
   Και αυτός για ακόμη μία-πολλοστή- φορά εκτιμώντας ως πιθανή μία νέα “έκρηξη” των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου κατά τον Μάρτιο.
Εποχή, που οι αποθήκες LNG θα έχουν αδειάσει λιγότερο ή περισσότερο (ανάλογες με τις βουλές του καιρού).

Δώρον άδωρον” χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ/MWh, εκτιμώντας ότι μια τέτοια τιμή «μεταφράζεται» τιμές ηλεκτρισμού της τάξης των 600-700 ευρώ/MWh.

Αναφορικά με τις τιμές του φυσικού αερίου υπενθύμισε την πρόβλεψη που είχε κάνει προ διμήνου (και που επαληθεύτηκε…) για υποχώρηση στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh, προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο «επιστροφής» της κρίσης τιμών την άνοιξη του 2023, ιδίως εάν η γεωπολιτική ένταση παραμείνει «στο κόκκινο».

Όπως εξήγησε,

  • «oι ισορροπίες στην αγορά αερίου είναι οριακές. Μεγάλοι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι επειδή υπάρχει οι αποθήκες είναι γεμάτες (με αποτέλεσμα πλοία έμφορτα με LNG να περιμένουν να ξεφορτώσουν) και ο χειμώνας είναι -προς το παρόν- ήπιος, δεν θα έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές έως ενδεχομένως τα μέσα Δεκεμβρίου. Μετά όμως οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν και θα φτάσουμε στο Μάρτιο οπότε οι αποθήκες θα αρχίσουν να αδειάζουν και εκεί είναι το κρίσιμο σημείο, με πολλούς αναλυτές να διαβλέπουν ένα νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου την άνοιξη»

Ερωτώμενος για το θέμα του πλαφόν σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο θέμα

  • «γιατί θα πρέπει να οριστεί σε ένα επίπεδο που αφενός θα προσελκύει φορτία, αφετέρου θα οδηγήσει σε φθηνότερες τιμές φυσικού αερίου, διαφορετικά γιατί να μπει».

Το προτεινόμενο επίπεδο προφανώς δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here