Την στρατηγική του υπουργείου Υγείας για την Ψηφιακή Υγεία παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας στο 11ο Pharma & Health Conference και η οποία θα έχει στον πυρήνα της τους πολίτες με στόχο να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση με το σύστημα υγείας. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να χρειαστεί σε έξι έως εννέα μήνες και εκτιμάται ότι  θα εξοικονομήσει χρήματα, ενώ ακόμη θα συμβάλει και στην χάραξη φαρμακευτικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του με τίτλο «Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας» ο κ. Κωτσιόπουλος παρουσίασε τους 7  άξονες της Στρατηγικής για την Ψηφιακή Υγεία.Τα έργα ψηφιακών εργαλείων απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως επεσήμανε ο γ.γ. και  ψηφιακός μετασχηματισμός στον χώρο της υγείας μέσα θα εξασφαλίσει μια  λύση και έναν εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης του συστήματός υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι με τον ηλεκτρονικό φάκελο μπορεί να επιτευχθεί η παρακολούθηση και η συνέχεια φροντίδας σε όλες τις βαθμίδες υγείας που σήμερα είναι κατακερματισμένη,όπως εξήγησε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Κατά την συζήτηση που ακολούθησε για την υλοποίηση της Ψηφιακής Υγείας ο κ.  Κωτσιόπουλος,  σημείωσε ότι «υπάρχει αρίστη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης , το οποίο έχει περισσότερους πόρους και είναι  ο βασικός χρηματοδότης των έργων. Οι πόροι θα προκύψουν για κάθε έργο χωριστά».

Στο παρελθόν, παραδέχθηκε ο γ.γ. ότι  ο τομέας έχει υποχρηματοδοτήθηκε. Δεν ήταν όμως αυτό το μοναδικό του πρόβλημα, αλλά ότι δεν υπήρξαν οι ανθρώπινοι πόροι για να στηρίξουν το εγχείρημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να φτιαχτεί ένα digital movement πρέπει να υπάρξουν οι άνθρωποι στο νοσοκομεία να το στηρίξουν. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη στις προσλήψεις για την πανδημία COVID-19 έχουν συμπεριληφθεί άνθρωποι που θα στελεχώσουν την πληροφορική. 

 

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, πρώην Σύμβουλος Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, έκανε λόγο για πολλές  ευκαιρίες πέρα από την πανδημία και έκρινε ως θετική την συνέργεια με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ενίσχυση του  επιτελικού κράτους, την εφαρμογή της αυλής συνταγής και ότι πλέον υλοποιούνται έργα που έχουν εγκριθεί από το παρελθόν.

Ο ίδιος ζήτησε να διευκρινιστεί «ποιος αποφασίζει για το κομμάτι της ψηφιακής Υγείας», και είπε χαρακτηριστικά ότι «χωλαίνουμε» όταν κάνουμε πολλά πράγματα με ταχύτητα.  Προτεραιότητα ζήτησε να δοθεί στο ανθρώπινο δυναμικό ιδιαίτερα σε τμήματα υποστελεχωμένα.

Ο κ. Στεφανόπουλος ισχυρίστηκε καλό θα ήταν στην «στρατηγική να υπάρχει πίσω η διάσταση πόρων. Θα ήθελα να ξέρω εάν το υπουργείο έχει διασφαλίσει της χρηματοδοτικές πηγές».

Σημείο αιχμής θεωρεί ο κ. Στεφανόπουλος την μετεξέλιξη του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογραφησης, πίσω από το οποίο «κρύβεται το θέμα  του ρόλου ΗΔΙΚΑ στο οικοσύστημα της Υγείας».  Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μετρά ήδη 8 χρόνια ζωής και έχουν οριστεί θεραπευτικά πρωτοκολλά,  αλλά καταγράφεται συνεχή αύξηση της δαπάνης και μια αδυναμία ελέγχου. «Χρειάζονται ενέσεις στην καρδιά το συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ανησυχία  για την γιγάντωσή του με νέες εφαρμογές και προειδοποιώντας ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα της διαλειτουργικότητας λόγω προϋποθέσεων

Σε ότι αφορά την νομική κατοχύρωση ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ) & CEO, Αpollo AE, Γιώργος Κακουλίδης πρότεινέ ξανά  « να δουλέψουμε όλοι μαζί πάνω στο πλαίσιο και τη στρατηγική, να ανοίξουμε συνομιλητές». Λύση έχει προταθεί από τον σύνδεσμο για τη τεχνική υποστήριξη της διαβούλευσης ώστε οι εκπρόσωποι των φορέων να συμμετέχουν και να στηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

 «Πάνω στις κρίσεις δημιουργούμε νέες τροπές» ανέφερε ο κ. Καουλίδης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την στάση της πολιτείας να χαράσσει στρατηγικές πάνω σε δύσκολες ώρες .

Πρόβλημα προέβλεψε ο ίδιος ότι θα υπάρξει με την διαλειτουργικότητα λόγω οργανωσιακών δυσκολιών. Ο κ.Κακουλίδης τόνισε ότι αιτούμενο είναι «να κάνω τα λιγότερα δυνατά βήματα  και να έχω τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Ακόμη, «αναχώματα» ως προς την διαλειτουργικότητα ενδέχεται να προκύψουν σε επίπεδο διαφάνειας και αρμοδιοτήτων.

Την προσπάθεια για την ψηφιακή Υγεία και το γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ψηλά στην ατζέντα χαιρέτισε ο Διευθυντής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Γιώργος Τσιακαλάκης. Οι σχετικές προτάσεις της ένωσης ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις προθέσεις του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Τσιακαλάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στις υπάρχουσες υποδομές όπως η διασύνδεση 60 χιλιάδων γιατρών, η «προίκα» του ΕΔΑΠΥ κ.ά.. Συγκεκριμένα, η ένωση πρότεινε με υπόμνημά της την τοποθέτηση μέσω διασύνδεσης στο οριζόντιο άξονα μαζί με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς και στον κάθε το άξονα το μητρώο ασθενών.

Ο κ. Τσιακαλάκης ζήτησε να συμπεριληφθεί ένα ανεξάρτητο κράτος στην ψηφιακή υγεία, την δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας και να γίνει πλήρη διασύνδεση στην ηλεκτρονική  διακυβέρνηση η οποία πρέπει προχωρήσει με ταχύ βηματισμό, αλλά με ενημέρωση των πολιτών και την συμμετοχή των ασθενών στην διαμόρφωση των διαδικασιών.

Με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Τσιακαλάκη για την έλλειψη εκπροσώπου των ασθενών στον νέο οργανισμό για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας ο γ.γ. του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι θα εξετασθεί η συμμετοχή του στο Δ.Σ. ή σε άλλο όργανο λήψης αποφάσεων στον ΟΔΙΠΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ