Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Βορείου Τομέα και Ανατολικής Αττικής – Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχουν «μπλοκάρει» περισσότερες από 2.000 χρυσές βίζες Κινέζων με τις καθυστερήσεις να φτάνουν ακόμη και τα δύο έτη.

Παρότι η αρμόδια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη βάσει νόμου να παραδίδει την Golden Visa σε διάστημα εντός δύο μηνών, περισσότερες από 2.000 χρυσές βίζες Κινέζων με τις καθυστερήσεις να φτάνουν ακόμη και τα δύο έτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, παρότι έχουν προσκομιστεί όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά, η υπηρεσία κλείνει ραντεβού ύστερα από έναν χρόνο ζητώντας πρόσθετα δικαιολογητικά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, 35 Κινέζοι, που αιτήσεις τους εκκρεμούν έως και δύο έτη, απέστειλαν πρόσφατα εξώδικο προς τη συγκεκριμένη διεύθυνση την οποία κοινοποίησαν προς συναρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επισημαίνοντας ότι:

«Έχουμε επενδύσει, ο καθένας από εμάς, μεγάλα ποσά για αγορά ακινήτων στην Αθήνα (συνολικά 10.000.000,00), με κίνητρο το άρθρο 20Β του Ν.4251/19, σύμφωνα με το οποίο οι αρμόδιες αρχές είναι υποχρεωμένες να χορηγήσουν μόνιμη άδεια διαμονής (μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή) σε αλλοδαπούς και στα μέλη της οικογένειάς τους, που έχουν επενδύσει άνω των 250.000 ευρώ. Μετά τη σύναψη των σχετικών συμβολαίων αγοραπωλησίας, μεταβήκαμε στην κατά τόπο αρμόδια υπηρεσία (την Υπηρεσία σας), μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων μας και έχοντας όλα τα νόμιμα παραστατικά και προϋποθέσεις, καταθέσαμε τις σχετικές αιτήσεις για άδεια διαμονής κατά τις ημερομηνίες που σε πολλές περιπτώσεις οι ημερομηνίες κατάθεσης ξεπερνούν τα δύο (2) έτη!».

Και προσθέτουν: «Μετά από έντονη διαμαρτυρία και επανειλημμένες οχλήσεις των πληρεξούσιων δικηγόρων μας για την καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών διαμονής για εμάς και τις οικογένειές μας, επικαλείστε φόρτο εργασίας, ενώ μας έχετε ενημερώσει άτυπα ότι οφείλουμε να προσκομίσουμε συμπληρωματικά πιστοποιητικά ενώ για τους υπόλοιπους ισχυρίζεστε ότι έχουν γίνει ερωτήματα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς περαιτέρω στοιχεία. Τα έγγραφα που μας ζητάτε να προσκομίσουμε έχουν να κάνουν με πιστοποιητικά βαρών και αποδεικτικά συναλλαγών (τα σώματα των εμβασμάτων και επιταγών, με τα οποία καταβλήθηκε το τίμημα της αγοράς του ακινήτου)».

Δικαιολογώντας το εξώδικο οι 35 Κινέζοι προσθέτουν: «Επειδή σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, αλλά και τις σχετικές οδηγίες που σας έχουν χορηγηθεί από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών αλλοδαπών και μετανάστευσης ο έλεγχος του κύρους και της νομιμότητας των τραπεζικών εμβασμάτων και επιταγών, αλλά ούτε και της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των κεφαλαίων. Επομένως η Υπηρεσία σας καθίσταται αναρμόδια να μας ζητά, πόσω μάλλον να προβαίνει σε τέτοιο έλεγχο. Η σχετική αρμοδιότητα εμπίπτει στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν με λεπτομέρεια στα συμβόλαια αγοραπωλησίας τον τρόπο καταβολής του τιμήματος αγοράς του ακινήτου. Επομένως, ειδικά στην περίπτωση των μόνιμων επενδυτών ακινήτων, η Υπηρεσία σας δείχνει έναν υπερβάλλοντα ζήλο να εξετάζει παρανόμως και αναρμοδίως τραπεζικά και άλλα έγγραφα, δημιουργώντας περαιτέρω καθυστέρηση στην έκδοση των Α.Δ. (Αδειών Διαμονής, δηλαδή Golden Visa).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here