Παρά τους τρελούς ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας, το ζωτικό όργανο που καλείται «καρδιά» δικαιούται να λάβει την προσοχή που του αξίζει. 

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για 17,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ακολουθώντας απλές οδηγίες και συμβουλές, είναι εφικτό να μειώσουμε το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και να χαρίσουμε στον εαυτό μας ποιότητα ζωής.

Με τη σωστή διατροφή, περιορίζουμε κατά πολύ τους κινδύνους καρδιοπάθειας (στεφανιαία νόσο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία). Οι περισσότερες παθήσεις της καρδιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το είδος της διατροφής μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να ακολουθήσουμε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, άσπρο κρέας (πουλερικά, ψάρια), όσπρια. Επιπλέον, ωφέλιμο είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού, κόκκινου κρέατος, ζάχαρης, αλκοόλ και να προσέξουμε ιδιαίτερα την ποσότητα αλλά και το είδος των λιπαρών τροφών, αποφεύγοντας την κατανάλωση τρανς και κορεσμένων λιπαρών.

Η χοληστερίνη περιλαμβάνει την LDL (κακή χοληστερίνη) και την HDL (καλή χοληστερίνη). Η LDL είναι εκείνη που δημιουργεί τις αθηρωματικές πλάκες, συνεπώς η μείωσή της συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Προσοχή, λοιπόν, θα πρέπει να δώσουμε στην επιλογή των έτοιμων γευμάτων που αγοράζουμε ή παραγγέλνουμε, καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας, που περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας, ευνοούν το πρόχειρο φαγητό (junk food).

Εκτός όμως της σωστής διατροφής, και η σωματική άσκηση μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, αυξάνοντας την HDL (καλή χοληστερίνη) και επιτρέποντάς μας να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Δέκα λεπτά μέτριας αερόβιας σωματικής άσκησης την ημέρα, για τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, επιφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Προτού όμως ξεκινήσουμε οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης, θα πρέπει να απευθυνθούμε στον καρδιολόγο μας, ώστε, μετά από έναν πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, να αθληθούμε με ασφάλεια.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι ο επαρκής –ανάλογα με την ηλικία μας–, αλλά και σωστός ύπνος. Μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία της καρδιάς μας είναι η υπνική άπνοια. Με τον όρο αυτό, εννοούμε το ακούσιο σταμάτημα της αναπνοής για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για το εν λόγω σύνδρομο, το οποίο συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων (ισχαιμικό καρδιαγγειακό επεισόδιο, αρρυθμίες) αλλά και άλλων προβλημάτων, όπως υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, με συνέπεια τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά. Σε συνεργασία με τον καρδιολόγο μας, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό κέντρο μελέτης ύπνου για τη διάγνωση και επίλυση του προβλήματος.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ