Καινοτομία και νέες καταναλωτικές τάσεις στον χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης τροφοδοτούν τον κύκλο ανάπτυξης της παγκόσμιας βιομηχανίας επίπλου, που τρέχει με ρυθμό πάνω από 5% (στοιχεία 2018) και, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, αναμένεται να διατηρήσει το ανοδικό της τέμπο την επόμενη πενταετία, ξεπερνώντας σε αξία τα 500 δισ. δολ.

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στον οικιακό όσο και στον επαγγελματικό εξοπλισμό, με σημαντικές ευκαιρίες να αναδύονται σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η αγορά εστίασης και ο ξενοδοχειακός κλάδος παρουσιάζουν επενδυτική κινητικότητα.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη των χώρων φιλοξενίας της πλατφόρμας Airbnb, τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων φαγητού και καφέ αλλά και τη συνεχή είσοδο νέων παικτών στην αγορά, οι επενδύσεις ανακαίνισης και ανάπτυξης νέων χώρων δημιουργούν ανάγκες για μερική ή ολική επίπλωση.

Επίσης, το στιλ που επικράτησε –με επιτυχία– τις τελευταίες δεκαετίες δείχνει να αλλάζει και η βιομηχανία επίπλου είναι έτοιμη να προσφέρει νέες λύσεις, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών, που δεν στρέφονται τόσο στη μαζική αγορά όσο σε εξειδικευμένα σχέδια και υλικά, καινοτομία και λειτουργικότητα, που θα αναδείξουν τα καταστήματα ή τους χώρους φιλοξενίας, προσδίδοντάς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Για παράδειγμα, η Iatrou Furniture, ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που έχτισε τη φήμη και το δίκτυό της με επίκεντρο το κατάστημα της οδού Μεσογείων 189, γνωστό κυρίως για τα έπιπλα και είδη διακόσμησης για το σπίτι και το γραφείο, επεκτείνεται προσφέροντας λύσεις και σε επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης και των ξενοδοχείων. Έχει δώσει ήδη θετικά δείγματα γραφής, με πιο πρόσφατο έργο τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση του Blu Blu Café Lounge Bar στη Χώρα της Μυκόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιομηχανικό design, με την ξύλινη διακόσμηση, οι εκτεθειμένοι τοίχοι με τούβλα και τα μεταλλικά έπιπλα, που αποτέλεσαν κυρίαρχο στιλ σε πολλούς χώρους εστίασης τα τελευταία χρόνια, περιορίζονται. Τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφέ, ολοένα και περισσότερο πλέον επιλέγουν να αναμειγνύουν διάφορα στιλ, προκειμένου να συντονιστούν με τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις.

Οι ειδικοί της Iatrou Furniture, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, διαπιστώνουν μιαν αυξανόμενη ζήτηση για εξοπλισμό εστιατορίων και χώρων φιλοξενίας/εστίασης, οι οποίοι προσφέρουν ταυτόχρονα με την αίσθηση της απλότητας σε ένα μπροστινό μπαρ υποδοχής και τη δυνατότητα μιας σάλας, για μια πιο επίσημη εκδήλωση. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τους κατάλληλους συνδυασμούς επίπλων, υλικών, χρωμάτων και φωτισμού, ώστε οι χώροι να διατηρούν το ιδιαίτερο στιλ τους.

Πολύχρωμα παστέλ στους τοίχους και καθαρές γραμμές στα έπιπλα είναι μια τάση που κερδίζει έδαφος, ενώ οι νέες τάσεις περιλαμβάνουν επίσης αυθεντικές ρουστίκ συλλογές, χρήση περισσότερων φυτών και πράσινου στους εσωτερικούς χώρους και έμφαση σε λειτουργικούς εξωτερικούς χώρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here