του Δημήτρη Τζάνα, Συμβούλου Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου που ο πρόεδρος Τραμπ αποκάλεσε Μεγάλο και Όμορφο (One Big, Beautiful, Bill Act). Προβλέπει φορολογικές απαλλαγές, μειώσεις δαπανών κοινωνικού περιεχομένου, κατάργηση δαπανών για ενεργειακό μετασχηματισμό –καθώς, κατά τον Τραμπ, είναι ψέμα η κλιματική αλλαγή–, αλλά και αύξηση των αμυντικών κονδυλίων και της δαπάνης για αυξημένη αστυνόμευση, με στόχο την αποφυγή της εισόδου μεταναστών στις ΗΠΑ. 

Κατά γενική ομολογία, η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα προσθέσει χρέος ύψους 4,5 τρισ. δολ. τα επόμενα χρόνια και θα διαμορφώσει τον δείκτη δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 120% ώς το 2034, σύμφωνα με την εκτίμηση του Economist. 

Μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο τόσο το δολάριο όσο και τα αμερικανικά ομόλογα, μακροπρόθεσμα, με τους αναλυτές να συνομολογούν για την πορεία υποτίμησης του δολαρίου και μείωσης του ποσοστού του ως κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος στα αποθεματικά των Κεντρικών Τραπεζών. 

Την ίδια ώρα, χώρες με υψηλά αποταμιευτικά διαθέσιμα, όπως η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, θα αναζητήσουν εναλλακτικά επενδυτικά καταφύγια για τις τοποθετήσεις που επιθυμούν να έχουν χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο, τα θεωρούμενα ως «ασφαλή καταφύγια». 

Επί του παρόντος, πάντως, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να είναι ανθηρή, με τις νέες θέσεις απασχόλησης του Ιουνίου να φτάνουν τις 147 χιλιάδες (+30 χιλιάδες σε σχέση με τις αναμενόμενες) και την ανεργία να διατηρείται στο 4,1%. Έτσι, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ, για να υποχωρήσουν, στη συνέχεια, καθώς μέρος των επενδυτών θέλησαν να κλειδώσουν τα κέρδη τους. 

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να πετυχαίνει να εφαρμόσει την ανορθόδοξη πολιτική με την εφαρμογή δασμών σε βάρος των χωρών με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, πιέζοντας μάλιστα τον Κεντρικό Τραπεζίτη, Τζέρομ Πάουελ, για άμεση μείωση επιτοκίων! 

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του κίνηση και ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ, με αναφορά στο μακρινό 2010 (πάνω από 15ετία), ξεπερνώντας τις 1.900 μονάδες και βλέποντας εφικτή την αναμέτρηση με τις 2.000 μονάδες. Με τις ετήσιες επιδόσεις του Γενικού Δείκτη (+32%) και των τραπεζών (+59%) να ξεπερνούν τις προσδοκίες και των πλέον αισιόδοξων παρατηρητών της ελληνικής αγοράς. 

Εκτός από όσα, επίμονα, επισημαίνονται σε σχέση με τις ελπιδοφόρες προοπτικές του ελληνικού αφηγήματος, τις θετικές προοπτικές των εταιρειών και τις αναφορές στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις, η παρατεταμένη ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών συνυφαίνεται με τις πρόσφατες εξελίξεις του πρωτοφανούς κύματος δημόσιων προσφορών που εκδηλώνεται, ή πρόκειται να εκδηλωθεί, σε 6 εισηγμένες εταιρείες: την ΕΧΑΕ, τη Metlen, την Intralot, το Κτήμα Λαζαρίδη, τους Μύλους Κεπενού και την Intertech, με τα δεδομένα κάθε περίπτωσης να είναι διαφορετικά. 

Αξίζει ωστόσο να σχολιαστούν επιγραμματικά οι τρεις από αυτές: η Metlen δρομολογεί την εισαγωγή της μετοχής στο LSE, προσβλέποντας σε μια αναβαθμισμένη κεφαλαιοποίηση, ενόψει των θετικών προοπτικών για τα μεγέθη της, παραμένοντας πάντως και στο Χ.Α. 

Η ΕΧΑΕ θα διαχειριστεί τη δημόσια πρόταση που σύντομα θα υποβληθεί από το Euronext (σύμπραξη 7 ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων), με την πρόταση να ενισχύει ήδη την ελκυστικότητα του ελληνικού αφηγήματος και των επενδυτικών επιλογών του ΧΑ, που προοπτικά θα συνυπάρχουν με τις άλλες 1.800 του κορυφαίου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου. 

Τέλος, η συγχώνευση της Intralot με την αμερικανική Bally’s διαμορφώνει την προοπτική σημαντικής αναβάθμισης της παρουσίας της στις ΗΠΑ, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι η στρατηγική της εξωστρέφειας είναι μονόδρομος για τη μεγέθυνση των ελληνικών εταιρειών.

ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK