Άρθρο: της Ελεάνα Παπαχαραλάμπους – Health Services Manager – CEO στο Πρότυπο Πολυιατρείο Πρόληψης και Εξατομικευμένης Ιατρικής, ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ
Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας περίθαλψης παρακινεί όλο και περισσότερο κόσμο να στραφεί στην επιλογή της ιδιωτικής περίθαλψης υγείας και ασφάλειας, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα αίσθημα προστασίας για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Ανάλογα με το πρόγραμμα Υγείας που επιλέγουν οι ασφαλισμένοι, συνήθως αναζητούν να διασφαλίσουν τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης εντός, ή ακόμα και εκτός Ελλάδας, την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών εξόδων, αλλά και όλες τις απρόβλεπτες και υψηλές δαπάνες υγείας και νοσηλείας, παροχές και επιδόματα προστασίας, προληπτικές εξετάσεις (check up), ακόμα και οδοντιατρική κάλυψη. Παράλληλα, επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλεια ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση σε διάφορες παροχές και υπηρεσίες Υγείας.
Την τελευταία 5ετία υπάρχει ανατροπή στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Υγείας με την εισαγωγή της πρόληψης. Αν δούμε την ετυμολογία της λέξης πρόληψη φθάνει ίσως να κατανοήσουμε και την έννοια της ανόδου της. Προέρχεται από τη λέξη λήψη και την πρόθεση προ (πριν από). Πολύ απλά πριν τη λήψη. Παρόμοια ετοιμολογία έχει και ο αγγλικός όρος prevention που προέρχεται από το λατινικό praevenire (πριν έρθει).
Είναι προφανές λοιπόν ότι ο όρος πρόληψη είναι ταυτόσημος στις ημέρες μας με την έννοια της πρωτογενούς πρόληψης. Η πρωτογενής πρόληψη απευθύνεται κυρίως στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. Κύριος σκοπός της πρόληψης είναι η αποτροπή των «πρόωρων θανάτων» μέσα από την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε συνδυασμό με την βελτίωση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής. Ο μεγάλος στόχος για τους Ιδιωτικούς Ασφαλιστικούς Φορείς είναι η ανάπτυξη του όρου της πρόληψης με σκοπό να ενημερώσει, να πείσει και τελικά να δώσει την «παιδεία υγείας», στο άτομο και στο κοινωνικό σύνολο, για την αποδοχή ενός υγιούς προτύπου διαβίωσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ιδιωτική ασφάλιση Υγείας κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς στην ασφαλιστική αγορά διατίθενται προγράμματα Υγείας για όλη την οικογένεια, τα οποία παρέχουν ουσιαστικές καλύψεις:
Οικογενειακά προγράμματα
Ιδιωτικό πρόγραμμα που θα επιλέξετε να εστιάζει σε συγκεκριμένες καλύψεις
Προγράμματα ειδικά για παιδιά
Οδοντιατρική φροντίδα
Προγράμματα με δυνατότητα επιλογής χαμηλότερων ή υψηλότερων θέσεων νοσηλείας
Προγράμματα που καλύπτουν μόνο την εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη
Σήμερα τα βασικά εργαλεία των Ιδιωτικών Πολυιατρείων και των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Φορέων, είναι να έχουν στα χέρια τους για την επίτευξη των στόχων της πρωτογενούς πρόληψης, μέσω της Προληπτικής Ιατρικής, διαγνωστικές εξετάσεις που αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωση και εντόπιση προβλημάτων καταλήγοντας στην τυχόν ανάγκη επεμβάσεων και νοσηλείας, η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει το αίσθημα της σιγουριάς και την βεβαιότητα ότι τα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίχως καθυστερήσεις και άσκοπες ταλαιπωρίες.
Ταυτόχρονα, η ολοένα και αυξανομένη ζήτηση για ιδιωτική ασφάλιση υγείας μετά την κατάρρευση του δημόσιου τομέα, έδωσε νέα πνοή στον κλάδο καθώς και μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης.
Συνδυασμός που τον κατέστησε εξαιρετικά ελκυστικό προς τους ξένους επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες για συνέργειες και εξαγορές σε όλο το κόσμο.
Η υγεία αποτελεί έναν οικονομικό τομέα ζωτικής σημασίας, ο οποίος καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την καινοτομία. Είναι υψίστης σημασίας να διασφαλιστεί η υγεία και η ευημερία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και η παραγωγικότητα της εργασίας στα κράτη μέλη. Ο τομέας της υγείας αντιπροσωπεύει το 10 % του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ απασχολεί το 8 % του συνολικού ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού. Η υγεία αποτελεί αξία από μόνη της, καθώς επίσης έναν ευνοϊκό, πρόσφορο για επενδύσεις τομέα.
Θρυαλλίδα όλων αυτών των εξελίξεων ήταν η αυξανομένη ζήτηση που έχουν οι ιδιωτικές ασφάλειες υγείας στην ελληνική αγορά, καθώς τα νοικοκυριά διαπιστώνουν την κατάρρευση του δημόσιου τομέα υγείας, η οποία με τη σειρά της έφερε ξένους επενδυτές στις ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και ειδικότερα γερμανικών και αμερικανικών συμφερόντων στην Αγροτική Ασφαλιστική και την Εθνική Ασφαλιστική αντίστοιχα. Με τις ασφαλιστικές καλά κεφαλαιοποιημένες και την παραγωγή ασφαλίστρων ανοδική ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας, οι κλινικές, αποκτούν έναν εύρωστο πελάτη. Η κινητικότητα που καταγράφεται στην παρούσα συγκυρία στον κλάδο είναι πολυεπίπεδη. Αφορά τόσο συζητήσεις ξένων με ελληνικές πιστώτριες τράπεζες όσο και ασφαλιστικές υπό ξένο πλέον έλεγχο που ενδεχομένως να τοποθετούνταν σε περιουσιακά στοιχεία του κλάδου.
Ο τομέας της Υγείας και ο ιατρικός τουρισμός είναι ένας ακόμη τομέας που θα προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον, τα προσεχή έτη και δεκαετίες, καθώς υπάρχει τεράστιος χώρος για επενδύσεις και διανοίγεται ήδη για κάθε αναπτυγμένη οικονομία που θέλει να ειδικευτεί στον κλάδο, στην ευρύτερη γεωγραφική της περιφέρεια, όπως η Ελλάδα.
Σημαντική ώθηση μπορούν επίσης να λάβουν οι εξαγωγές ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας μέσω του Ιατρικού και Ιαματικού τουρισμού που μπορεί να αποτελέσει έναν από τους 8 αναπτυξιακούς μοχλούς της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή έτη χάρη στη φυσική, πολιτιστική κληρονομιά και το κλίμα της χώρας, στην υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών και ιατρικών υποδομών και στη πληθώρα εξαιρετικού εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Η επιτυχία στον Ιδιωτικό Φορέα Υγείας θα είναι να γίνουμε εξωστρεφείς, να έχουμε επενδύτες και να γίνονται ξένες επενδύσεις.