Σε δύο μήνες από σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2023.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει αμέσως, η καλά προετοιμασμένη διαδικασία για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την τράπεζα.

Ως πιθανή ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας πώλησης προγραμματίζεται η 8η Μαρτίου 2024.

Ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο της αντίστοιχης διαδικασίας της Εθνικής, η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς σε συνεργασία με το ΤΧΣ προγραμματίζουν να διατεθούν μετοχές αξίας 150 εκατ. ευρώ μέσω του Χρηματιστηρίου σε μικροεπενδυτές.

Το μεγάλο κομμάτι των μετοχών που σήμερα ελέγχει το ΤΧΣ (αξίας μεγαλύτερης του 1 δισ €) θα διατεθεί φυσικά σε ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

Μετοχές αξίας 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε θεσμικούς επενδυτές διεθνούς βεληνεκούς (τύπου Fidelity, Capital, Blackrock, Lazard κ.α), τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε άλλους ξένους επενδυτές με χαμηλότερα ποσά τοποθέτησης στην μετοχή και 150 εκατ. ευρώ σε μικροεπενδυτές της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, θα αποφασιστεί αν τελικά το ΤΧΣ διατηρήσει ένα κάποιο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Πειραιώς.

Η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει σε κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα έτη.

Επιπλέον κίνητρο για την διάθεση των μετοχών σε χαρτοφυλάκια του εξωτερικού μπορεί να είναι η διανομή μερίσματος της τάξης του 10% επί των κερδών του 2023, την Άνοιξη του 2024.

Φαίνεται πως υπάρχει θετικό κλίμα στην Φρανκφούρτη για την έγκριση διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023 και στόχος είναι, το 2025, το ποσοστό του μερίσματος να ανέλθει στο 25% (από την κερδοφορία του 2024).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ