ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ REPORT

Δύο χρόνια, από το 2018, και την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie, το hedge fund QCM έβαλε στο στόχαστρό του την εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Akazoo S.A.

Στο προαναγγελθέν report του QCM γίνεται η εκτίμηση ότι η Akazoo S.A θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Η Akazoo είναι εταιρεία streaming μουσικής, με φορολογική έδρα το Λουξεμβούργο και εισηγμένη στον αμερικανικό Nasdaq από τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από αντίστροφη συγχώνευση (reverse merger), ενώ στο παρελθόν ήταν τμήμα της ελληνικής εταιρείας InternetQ.

  • Στην Akazoo έχει επενδύσει ο όμιλος DECA του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Είχε συγκρουστεί με εταιρεία του επίσης Έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη -πριν από 3 μήνες – διεκδικώντας άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού για να δημιουργήσουν εταιρεία η οποία επρόκειτο να αντικαταστήσει την ΑΕΠΙ (Μουσικά δικαιώματα).

Η Akazoo υποστηρίζει πως είναι μια «επιτυχημένη πολυεθνική στον τομέα της μετάδοσης μουσικής, με μέγεθος σε επίπεδο εσόδων, κερδών και χρηστών, που ανταγωνίζεται κολοσσούς του κλάδου όπως η Pandora και η Tidal». Κατά την QCM, όμως, τα στοιχεία που συνέλεξε «δείχνουν πως η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με βάση την Ελλάδα με ελάχιστους χρήστες και έσοδα».

Επισημαίνεται, επίσης, πως «οι λογιστικές καταστάσεις της Akazoo, που ελέγχονται από ελεγκτική εταιρεία δεύτερης γραμμής (σ.σ. δηλαδή όχι από μια εκ των μεγάλων διεθνών ελεγκτικών ομίλων) μπορεί να κρύβουν σοβαρές παραλείψεις ή κάτι χειρότερο». Η Akazoo απασχολεί «μόλις 26 εργαζόμενους, σημαντικό ποσοστό των οποίων εργάστηκαν πρόσφατα σε άλλες αποδεδειγμένες απάτες (π.χ. Globo) ή πιθανές απάτες (Velti)».

Η έκθεση καταλήγει πως «έχουμε επίσης σοβαρές υποψίες για πιθανές παραβάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων, πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Τι παρατήρησε επίσης το QCM:

 

-Η εφαρμογή της Akazoo είχε μόνο 40 downloads το μήνα (στοιχεία Δεκεμβρίου 2019).

-Στη διεύθυνση του Λουξεμβούργου «δεν βρήκαν ίχνη της Akazoo»
-Τελικά εντόπισε γραφεία της Akazoo εντός των κεντρικών γραφείων της πρώην μητρικής εταιρείας InternetQ στην Λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα.
-Εάν αυτή η μελέτη της QCM αποδειχθεί σωστή και έγκυρη, τότε εκτιμάται ότι η Akazoo μπορεί να είναι τελικά μία πολύ μικρότερη εταιρεία από ό, τι ισχυρίζεται, με μια μικρή και συρρικνωμένη βάση εσόδων και μια ετήσια απώλεια περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here