Κοντά στα €75 εκατ. τον χρόνο θα είναι το όφελος για την Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (€2,9 δις με επιτόκιο 5,13%).

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ουσιαστικά υποχρεώνονται να αναθεωρήσουν προς το καλύτερο την έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων, καθώς το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Επιπρόσθετα, οι αγορές και οι θεσμοί λαμβάνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στη θέση να αποπληρώνει τις ανάγκες σε χρήμα από μόνη της καθώς και να εξοφλέι πιο γρήγορα μέρος αυτών, εξοικονομώντας πόρους

  • εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Επίσημη πρώτη για Σταϊκούρα

Τους ομολόγους του στο Eurogroup στο Ελσίνκι για τη σχετική πρόθεση της κυβέρνησης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αποστέλλοντας παράλληλα αιτήματα προς τον EFSF και τον ESM, διότι οι συμφωνίες με τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης που έλαβαν δάνεια από τον ESM προβλέπουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», όπως και το ΔΝΤ. Ητοι, εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον ESM (και στον προκάτοχό του EFSF) την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της.

Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τα 2,9 δισ. ευρώ (32,9% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς την έγκριση από τον ESM, πρέπει να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον EFSF, ποσό ύψους 62,77 δισ. ευρώ (το 32,9% των 190,8 δισ. ευρώ του υπόλοιπου του δανείου προς τη χώρα). Σημειώνεται ότι παρόμοια διευκόλυνση είχε κάνει ο ESM στην Πορτογαλία όταν είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Το συνολικό ύψος του δανείου προς το ΔΝΤ είναι 8,8 δισ. ευρώ και με την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος, το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το Ταμείου θα μειωθεί κάτω από το 3%.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Νοεμβρίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν στις αρχές Δεκεμβρίου (312 εκατ. ευρώ στις 3/12 και 156 εκατ. ευρώ στις 4/12) θα προεξοφληθούν μαζί με τις άλλες δόσεις που λήγουν το 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here