Προς πώληση οδεύει ένα από τα πιο εμβληματικά νεοκλασικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, η βίλα Χιρς επί της συμβολής των οδών Βασιλίσσης Όλγας 144 και Γραβιάς.
Πρόκειται για μία από τις 22 επαύλεις που διασώθηκαν στην παλιά περιοχή των Εξοχών.
Σύμφωνα με αναφορά της σελίδας Κτήρια σε κίνδυνο στην Ελλάδα – Monumenta, το οίκημα έχει τεθεί προς πώληση και ενώ ρημάζει εδώ και δεκαετίες.
Το νεοκλασικό κτίριο οικοδομήθηκε το 1911 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni, προκειμένου να ζήσει εκεί η οικογένεια του Beni Fernandez.
Από τότε μέχρι σήμερα η βίλα Χιρς είναι συνυφασμένη με δυσάρεστες ιστορίες και αναμνήσεις, δεδομένου ότι εκεί λειτούργησε η Gestapo και η Sipo S.D., η ένωση της γερμανικής αστυνομίας και της υπηρεσίας ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της γερμανικής ναζιστικής κατοχής της Θεσσαλονίκης.
Η Sipo S.D. ήταν ολιγομελής αλλά ήταν υπεύθυνη για πολλές συλλήψεις αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδας, οι οποίοι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν μαρτυρίες από την επίμαχη περίοδο, με βάση τις οποίες κάτοικοι άκουγαν τα ουρλιαχτά των βασανιζόμενων.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς ναζί, η βίλα Χιρς λειτούργησε ως αστυνομικό τμήμα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και έπειτα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 λειτουργούσε ως κατάστημα στολιδιών και χριστουγεννιάτικων ειδών.
Το οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1019,87 τ.μ. είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα έπειτα από βανδαλισμούς που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η βίλα είναι συνολικής επιφάνειας 522 τ.μ., διώροφη, με 37 κύριους και βοηθητικούς χώρους.
Σύμφωνα με τα έγγραφα της εποχής, στο σημείο υπήρχε καφενείο με πολλά δωμάτια, το οποίο αγόρασε ο Βιτάλη Φερνάντεζ από τον Σολ. Ματαράσσο και στη συνέχεια έκτισε το διατηρητέο στην οδό Γραβιάς.
Σύμφωνα με το Thessaloniki Arts and Culture, οι ιδιοκτήτες της έπαυλης βρίσκονται στη Γαλλία και είναι κληρονόμοι του αρχικού ιδιοκτήτη.
Πηγή: Εφ. Μακεδονία