Στον “χορό” των πλειστηριασμών μπαίνει ένα ιστορικό ζαχαροπλαστείο που μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής, με εδρα τη “νύμφη του Θερμαϊκού”.
Στις 27 Απριλίου θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί εγκαταστάσεις των ιστορικών γαλακτοζαχαροπλαστείων Χατζή της Θεσσαλονίκης, με επισπεύδουσα την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων απο δάνεια και πιστώσεις, Intrum Hellas.
Τα πρώτα σημάδια ύφεσης παρουσιάστηκαν προ 4ετίας, οπότε και η εταιρεία άρχισε να βιώνει τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που χτύπησε την πόρτα και στη χώρα μας, κυρίως από το 2009-10 κι έπειτα. Η κρίση σε συνδυασμό με τα ανοίγματα των ζαχαροπλαστείων Χατζή για την επέκταση του, έφεραν την εταιρεία σε δυσχερή θέση. Από το 2018 και μέχρι σήμερα, στο διάστημα, δηλαδή που μεσολάβησε, υπήρξαν προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί πλειοδότης για τα εν λόγω ακίνητα χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Τι βγαίνει σε πλειστηριασμό
Σύμφωνα με το voria.gr σε πλειστηριασμό βγαίνει αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 4.200 τ.μ., που βρίσκεται στην περιοχή της κοινότητας Λακκώματος, του δήμου Νέας Προποντίδας, στη Χαλκιδική, το οποίο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.
Στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο έχει ανεγερθεί και επεκτείνεται βιοτεχνικό κτήριο που στην τελική του μορφή περιλαμβάνει χώρους γραφείων για το προσωπικό, αποτελούμενο από ισόγειο εμβαδού 400 τ.μ, πρώτο όροφο 200 τ.μ. καθώς και βιοτεχνικό χώρο, ο οποίος αναπτύσσεται σε μια επιφάνεια 1.056 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς είναι οι 315.900 ευρώ. Η ώρα διεξαγωγής του πλειστηριασμού, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του eauction.gr, είναι στις 10.00 το πρωί.
Επιπρόσθετα, σε πλειστηριασμό την ίδια ημέρα βγαίνει και ένα αγροτεμάχιο της εταιρείας, στην ίδια περιοχή, συνολικής επιφάνειας 3.100 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς στα 6.200 ευρώ.
Επισπεύδουσα είναι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων απο δάνεια και πιστώσεις, Intrum Hellas ενώ το ακίνητο φέρει μια σειρά από βάρη και προσημειώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς.
Η πορεία της «Χατζής»
H αρχή για τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία, Χατζή, έγινε στη Βενιζέλου το 1908, με ιδρυτή τον Σουλειμάν Σουλειμάνοβιτς. Οι πελάτες σταματούσαν στο μικρό παρασκευαστήριο – πωλητήριο, για να αγοράσουν μπόζα, το πρώτο αναψυκτικό που εμφανίστηκε στα Βαλκάνια και ήταν φτιαγμένο απο καλαμπόκι, κεχρί, μαγιά και ζάχαρη.
Το κατάστημα πουλούσε επίσης και σιροπιαστά, γαλακτοκομικά, χαλβάδες. Το 1969 οι παραγωγικές απαιτήσεις γίνονται μεγαλύτερες, γεγονός που οδηγεί στη μετεγκατάσταση της παραγωγής στην περιοχή του Ιπποκρατείου, ενώ την ίδια χρονιά γίνονται οι πρώτες διανομές προϊόντων στην πόλη με αυτοκίνητο.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά από το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος έρχεται το 1998 το δεύτερο κατάστημα, στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη, ενώ ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία μεταφέρει το εργαστήριο της σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Θέρμη. Σταδιακά προχωρά στο άνοιγμα και άλλων καταστημάτων, έχοντας παρουσία και στην Αθήνα και φτάνοντας, στην περίοδο της ακμής της να αριθμεί τα εννέα συνολικά καταστήματα (ιδιόκτητα και franchise).