Τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τραπεζών και servicers σχεδιάζει να «ρίξει» στην αγορά η κυβέρνηση, πετυχαίνοντας από τη μία, να αυξήσει την προσφορά, γεγονός που θα οδηγήσει σε πίεση των τιμών και από την άλλη, να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα στην «καρδιά» του, αφού το μειωμένο στοκ αποτελεί το μείζον ζήτημα για όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει μία στέγη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δρομολογεί την αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα επίμαχα ακίνητα ως μοχλό πίεσης προκειμένου να επιταχυνθεί η διάθεσή τους στην αγορά. Οι servicers ετοιμάζουν την ακριβή καταγραφή των χαρτοφυλακίων ακινήτων, ώστε να διαχωριστούν τα οικιστικά ακίνητα -τα δικά τους και των τραπεζών- τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν δυνητικά να αλλάξει η εικόνα προσφοράς στην αγορά. Η καταγραφή αυτή φαίνεται πως θα αποτελέσει μέχρι τον Ιανουάριο πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να αναπτυχθούν μηχανισμοί, χρήσιμοι προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αγορά ακινήτων.
Πρόκειται για περίπου 20.000 ακίνητα, ενώ ανεβαίνουν στα 25.000 με τα παρακολουθήματά τους. Πάνω από 10.000 είναι τα οικιστικά ακίνητα ενώ το 13% αυτών φαίνεται να είναι στην Αττική και το 12% στην Κεντρική Μακεδονία. Τα υπόλοιπα είναι διασκορπισμένα σε άλλα διαμερίσματα της χώρας. Τα ακίνητα αυτά έχουν προκύψει στα χαρτοφυλάκια των servicers και των τραπεζών από πλειστηριασμούς κατά τους οποίους για μια σειρά από λόγους δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον για την αγορά τους. Οι συνηθέστεροι λόγοι αφορούσαν έναν συνδυασμό τιμής και χρόνου πραγματοποίησης των πλειστηριασμών. Σημαντικό τμήμα αυτών των πλειστηριασμών συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, στοιχείο το οποίο δεν επέτρεψε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα ακίνητα αυτά. Οι, δε, τράπεζες και servicers δεν θέλησαν να ρίξουν την τιμή των ακινήτων καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ζημία στα χαρτοφυλάκιά τους.
Στο πλαίσιο της οικιστικής κρίσης που αποτελεί μια από τις πιο προβληματικές πραγματικότητες για την κυβέρνηση φαίνεται πως αναζητούνται ενέσεις τέτοιες, οι οποίες μπορούν αυξήσουν την προσφορά σε μια αγορά που τα βασικά της προβλήματα είναι τα λίγα και παλιά ακίνητα προς πώληση, οι αυξημένες τιμές, η περιορισμένη συγχρηματοδότηση.