Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών-επενδυτών για τις ενεργειακές κοινότητες, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όπως καταγράφεται από τα νέα δεδομένα του Think Tank.

Οι ενεργειακές κοινότητες θεσπίστηκαν στην Ελλάδα το 2018, εισάγοντας στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ένα ισχυρό εργαλείο δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, αποκέντρωσης των ενεργειακών πόρων και ενεργειακής δημοκρατίας. Έκτοτε έχουν λάβει χώρα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση αδυναμιών που εντοπίστηκαν στην πορεία, με τελευταία την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο σχετικών διατάξεων δύο ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν στον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων.

Το αυξημένο ενδιαφέρον σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση των αιτημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας από ενεργειακές κοινότητες, δημιούργησαν την ιδέα για έναν διακριτό διαδικτυακό χώρο που θα ενημερώνει αρμόδιους/ες για τη χάραξη πολιτικής, ερευνητές/ερευνήτριες και ενδιαφερόμενους/ες πολίτες για:

  • τα τελευταία ποσοτικά δεδομένα για τις ενεργειακές κοινότητες και τα έργα τους τόσο στην Επικράτεια όσο και τις λιγνιτικές περιοχές,
  • το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα,
  • τους διαθέσιμους πόρους,
  • τα αναγκαία βήματα για τη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας,
  • τη συζήτηση για τις ενεργειακές κοινότητες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο,
  • τις προτάσεις του Green Tank για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στο Παρατηρητήριο Ενεργειακών Κοινοτήτων του Green Tank, ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο: https://thegreentank.gr/ community-energy-watch/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here