Συγκέντρωση σε λίγες μεγάλες αλυσίδες και έντονο ανταγωνισμό παρατηρεί η νέα μελέτη της ICAP Α.Ε. στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Σε μια ευρύτερη εικόνα, ο κλάδος την τελευταία διετία καταγράφει ανοδική πορεία ενώ παρατηρείται ότι

  • Η αγορά είναι συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες αλυσίδες
  • Ο κλάδος αύξησε τις πωλήσεις του του κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19
  • Ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι ιδιαίτερα έντονος γεγονός που συμπιέζει τα περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων

Ο κλάδος των super markets αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας. Οι πολύ σημαντικές εξαγορές που έλαβαν χώρα στην αγορά των supermarkets άλλαξαν άρδην την εικόνα του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Η συγκέντρωση της αγοράς σε λίγες, μεγάλες αλυσίδες είναι πλέον γεγονός και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον. Οι μεγάλες ανακατατάξεις που επήλθαν δημιούργησαν συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και καλλιέργησαν «κουλτούρα» επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής, που επηρεάζει καθοριστικά τα περιθώρια κέρδους των supermarkets.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Ταβουλάρη, Senior Consultant Οικονομικών Μελετών της ICAP, o οποίος επιμελήθηκε της εν λόγω κλαδικής μελέτης, οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων με ευρεία γεωγραφική κάλυψη, ενώ οι μικρότερες αλυσίδες δραστηριοποιούνται συνήθως σε τοπικό επίπεδο, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται μεμονωμένα καταστήματα. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες supermarkets συχνά εντάσσονται είτε σε ομίλους κοινών αγορών (ώστε να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές αγοράς των ειδών τους), είτε σε μεγάλες αλυσίδες S/M με τη μέθοδο franchising. Σε ομαδοποιημένο επίπεδο προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων των μεγαλύτερων αλυσίδων βρίσκεται στην Αττική (41%), ακολουθεί η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με 17% και την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Θεσσαλία με 6,3%.

Όσον αφορά τους καταναλωτές τα σημαντικότερα κριτήρια τους για την επιλογή supermarket αποτελούν η ποιότητα, οι τιμές, η ποικιλία των επιλογών και οι διαθέσιμες προσφορές. Οι εταιρείες επενδύουν, σημαντικά ποσά για την προώθηση των πωλήσεών τους και προσπαθούν να δημιουργούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες με σκοπό την προσέλκυση και διατήρηση των καταναλωτών, αλλά και την απόσπαση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά.

Η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP, σχολίασε σχετικά την εξέλιξη της συγκεκριμένης αγοράς: Η οικονομική κρίση των παρελθόντων ετών επηρέασε αρνητικά και τον κλάδο των supermarkets. Η συνεχιζόμενη ύφεση της εγχώριας οικονομίας οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η αγοραστική τους δύναμη. Οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου των super markets και cash & carry παρουσίασαν πτωτική πορεία έως και το 2016. Εντούτοις, το 2017 και το 2018 ο κλάδος παρουσίασε αύξηση των μεγεθών του (2017:+0,5%, 2018: +2,6%) λόγω της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, της μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης και της  αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η προσδοκία ότι η χώρα άφησε οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης επέδρασσε καταλυτικά και το 2019 και ο κλάδος εκτιμάται ότι συνέχισε την ανοδική του πορεία και παρουσίασε άνοδο κατά 3% περίπου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι τα supermarkets ήταν είναι από τους ελάχιστους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπου η πανδημία COVID-19 είχε θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου. Σύμφωνα με παράγοντες και εκπροσώπους της αγοράς η άνοδος των πωλήσεων ανήλθε σε διψήφιο ποσοστό τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Επίσης, οι εταιρείες του κλάδου αύξησαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις online πωλήσεις τους και σύναψαν συνεργασίες με εταιρείες courier και ηλεκτρονικού εμπορίου για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση της περιόδου.

Στα πλαίσια της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθησαν ομαδοποιημένοι ισολογισμοί για την πενταετία 2014-2018 βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών.

Από την επεξεργασία 48 επιχειρήσεων του κλάδου παρατηρούνται τα εξής: το σύνολο του ενεργητικού τους αυξήθηκε κατά 8,6% το 2018/17, ενώ στα ίδια σχεδόν επίπεδα παρέμειναν τα ίδια κεφάλαιά τους (+0,4%). Οι συνολικές τους πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,8% και τα μικτά κέρδη κατά 8,7% την ίδια περίοδο. Τα κέρδη EBITDA κατέγραψαν μικρή αύξηση 1,4% την ίδια περίοδο. Από τις 58 εταιρείες του δείγματος, 46 ήταν κερδοφόρες και το 2017 και το 2018.

Μικρή ανοδική πορεία κατέγραψε το μέσο ετήσιο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών του κλάδου την πενταετία 2014-2018, ενώ το μέσο περιθώριο κέρδους EBITDA παρουσίασε αυξομειώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here