Η ανοχή και η υπομονή των Βρυξελλών εξαντλήθηκε. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν θα ανεχτούν άλλες καθυστερήσεις και αναβολές στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Στο EuroWorkingGroup προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα οφείλει να κάνει περισσότερα μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, μέχρι δηλαδή την δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει την εκταμίευση της επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Στο EuroWorking Group διατυπώθηκαν ανοιχτές ενστάσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Επίσης, εκφράστηκε προβληματισμός για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και για τον αργό ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ακόμη και ο πιο ‘‘φιλικός’’ έναντι της Αθήνας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη-επιθεώρηση των εκπροσώπων της Τρόικας «απογοητευτική». Διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων, ενώ ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης αντιμετώπισε  την έντονη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών για την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό περισσότερο κι απ’ όσο πρότεινε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Στο EuroWorkingGroup διαπιστώθηκε μικροπολιτική σκοπιμότητα και στην απόφαση για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup εξέφρασαν την ανησυχία τους για την δημοσιονομική επίπτωση των δικαστικών αποφάσεων και επανέλαβαν πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020, όπως έχει ψηφιστεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here