Γράφει η «ξενοδόχος»

Με πτώση της τάξεως του -96% έκλεισε ο Μάϊος για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, επίδοση πάντως που ήταν …καλύτερη σε σχέση με τα ποσοστά του Απριλίου, όπου η πτώση ήταν στο –99%.

Βαρόμετρο για τον κλάδο θα είναι ο Ιούνιος, οπότε ανοίγουν σταδιακά οι πτήσεις από το εξωτερικό στο Ελευθέριος Βενιζέλος (όπως κατ’ εξαίρεση και στο “Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη), με τις αεροπορικές να ανακοινώνουν σταδιακά, αν και με φειδώ το πτητικό τους πρόγραμμα.

  • Σε ανακοινώσεις θα προχωρήσει και η Aegean, κατόπιν και των οδηγιών που δόθηκαν τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που καθορίζει ουσιαστικά τα αεροδρόμια απ’ όπου θα ισχύει η  προληπτική και η υποχρεωτική καραντίνα.

Οσον αφορά τώρα τα (προκαταρκτικά) νούμερα του αεροδρομίου,  ο Μάιος ήταν ο δεύτερος στη σειρά μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες αεροπορικές πτήσεις λόγω της πανδημίας COVID19 και των επιπτώσεών της στο αεροπορικό ταξίδι. Ως αποτέλεσμα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ήταν κατά -96,3% κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, με μόλις 84.000 επιβάτες περίπου.

Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 91,7% και 98,4% αντίστοιχα. Από το 1,58 εκατ. επιβάτες του Μαϊου του 2019, ο αντίστοιχος αριθμός φέτος ήταν λίγο πάνω από τις 25.700 όσον αφορά την κίνηση εξωτερικού, η οποία αφορούσε κατά κύριο λόγο  επαναπατρισμούς, ενώ στην κίνηση εσωτερικού από τις 701.000 σχεδόν του περυσινού Μαϊου, φέτος, το νούμερο μόλις ξεπέρασε τις 58 χιλιάδες.

Ελάχιστα υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της κίνησης εσωτερικού κατά το δεύτερο μισό του μήνα, λόγω της σταδιακής απελευθέρωσης των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας. Ο χειρότερος μήνας για το αεροδρόμιο ήταν ο Απρίλιος, όπου η πτώση της συνολικής κίνησης λόγω της καθήλωσης των αεροσκαφών άγγιξε  το 99%.

  • Συνολικά κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 3,6 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του -58,5% σε σχέση με το 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά -58,9% φθάνοντας τα 2,45 εκατ. επιβάτες, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 57,7% στο 1,13 εκατ. επιβάτες.

Από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου και δή του αρμόδιου υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάκαμψη εφεξής.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ χθές,  ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι  την 1η Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας 230 πτήσεις, εκ των οποίων το 75% ήταν πτήσεις εσωτερικού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι πτήσεις ήταν περισσότερες από άλλα αεροδρόμια μεγαλύτερων χωρών όπως αυτό του Μονάχου.

Παρόλ’ αυτά, το νούμερο δεν παύει να είναι μειωμένο σχεδόν κατά το 1/3 αν ληφθεί υπόψη ότι την 1η Ιουνίου του 2019, οι πτήσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν 730.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here